Kan være penger å hente. (Illustrasjonsfoto: Norges Bank)

50 millioner til bærekraftprosjekter

Forskningsrådet deler ut 50 millioner kroner til fem prosjekter i næringslivet som skal skape bærekraftig innovasjon.

Publisert

– Verden har store utfordringer som må løses raskt, og norske bedrifter kan være med på finne løsningene. Forskning og innovasjon i næringslivet kan bidra til at vi når FNs bærekraftsmål, samtidig som vi legger grunnlaget for flere grønne arbeidsplasser. Derfor bevilger regjeringen 50 millioner kroner gjennom Forskningsrådet til prosjekter som skal forske på nettopp nye, grønne produkter og tjenester, sier næringsminister Torbjørn Røe Isaksen.

Prosjektene som får støtte har stor geografisk spredning, fra Tromsø i nord til Østfold i sør.

Prosjektene mottar mellom 5 og 15 millioner kroner i støtte, og med bedriftenes egne bidrag utløses forskning for ca. 100 millioner kroner til sammen.

Ny grønn giv for næringslivet

Det er stort behov for ny kunnskap, og det haster med å utvikle de nye grønne løsningene. De fem prosjektene som nå får støtte svarer alle på FNs bærekraftsmål «Ansvarlig forbruk og produksjon», som kort fortalt handler om å gjøre mer med mindre ressurser og dreie forbruk og produksjon i en grønnere og mer bærekraftig retning.

– FNs klimapanel gir verdenssamfunnet kort tid på å svare på et sett med store utfordringer, sier administrerende direktør i Forskningsrådet John-Arne Røttingen. Næringslivet er nå med på å utvikle framtidens løsninger, og gjennom forskning og innovasjon vil bedriftene bli mer treffsikre i arbeidet. Disse prosjektene gjør meg optimistisk med tanke på norsk næringslivs skaperkraft og evne til å ta ledelsen i det grønne skiftet, sier Røttingen.

Kartet viser prosjektenes geografiske plassering ut fra stedet der søkerinstitusjonen primært er lokalisert (bedrift/FoUmiljø).

Stor geografisk spredning

Prosjektene har stor geografisk spredning, fra Tromsø i nord til Kristiansand i sør. Prosjektene tar for seg ulike forsknings- og forretningstemaer og alle har en tverrfaglig gruppe med samarbeidspartnere. Prosjektene mottar mellom 5 og 15 millioner kroner i støtte, og med bedriftenes egne bidrag utløses forskning for ca. 100 millioner kroner til sammen.

Her er noen av prosjektene:

Skal skape grønnere business

Et nytt forskningsprosjekt skal sette bedrifter og kunder i stand til å kutte plastavfall, spise sunnere, sørge for gjenbruk, og bidra til at avfall blir til nye ressurser. Forskere fra Norges Handelshøyskole og Høgskolen i Innlandet samarbeider med ledere fra bedriftene Orkla, Umoe Restaurants og WasteIQ og sikter mot å gjøre produksjon og forbruk av hverdagslige produkter mer bærekraftige.

Fra organisk avfall til verdifulle bærekraftige produkter

Et nytt prosjekt har som mål å skape nye verdier gjennom å forvandle forurenset organisk avfall til verdifulle bærekraftige produkter. Dette vil de gjøre ved å lage biokullbaserte sorbenter, som kan absorbere forurensning i vann, jord og luft. Prosjektet skal også undersøke om det er mulig å fjerne forurensning og mikroplast i organisk avfall gjennom ufullstendig forbrenning (pyrolyse) av organiske avfallsfraksjoner som resttrevirke, avløpsslam, og matavfall. Prosjektet vil bli ledet av NGI, bistått av SINTEF og fire internasjonale partnere.

Bærekraftig matemballasje

Plast bør kun brukes som matvaremballasje der det er påvist at dette er det mest miljøriktige valget når det gjelder klima og forsøpling. I prosjektet skal BAMA, Østfoldsforskning, Q-meierier og Gartnerhallen undersøke emballasjens funksjon, og målet er å minimere matavfall. Kunnskapen og beslutningsverktøyet som blir utviklet i prosjektet skal hjelpe designere av emballasjesystemer å ta miljøriktige valg og kommuniserer deres begrunnelser.

(Kilder: NFD og Norges forskningsråd)

Powered by Labrador CMS