Illustrasjonsfoto: Virke

Advarer mot personalrabattforslag

Regjeringen skal om kort tid ta stilling til Skattedirektorats forslag om å endre regelverket for skattefrie personalrabatter. Nylig møtte Virke politisk ledelse i Finansdepartementet for å advare mot forslaget som i verste fall vil bety slutten for skattefrie personalrabatter. Også Regnskap Norge er sterkt kritiske til de foreslåtte endringene.

Publisert

I utgangspunktet er enhver fordel vunnet ved arbeid skattepliktig. Dagens skatteregler gir imidlertid arbeidsgiver adgang til å gi arbeidstaker skattefrie rabatter på varer og tjenester omsatt i egen virksomhet så fremst rabatten er å anse som rimelig og uttaket av rabatterte varer og tjenester må anses å dekke et vanlig privat forbruk. Det er dette regelverket Skattedirektoratet nå har foreslått endringer i tilknytning til, og som Finansdepartementet om kort tid må ta stilling til i forkant av det videre arbeidet med statsbudsjettet for 2018.

Forslag om skattefri beløpsgrense

De konkrete endringene Skattedirektoratet foreslår innebærer en vesentlig omlegging av dagens lovverk på sentrale områder av betydning for hvorvidt personalrabatter vil kunne ytes uten at det medfører skatteplikt for arbeidsgiver og arbeidstaker. Blant annet foreslår man å innføre en øvre samlet beløpsgrense for personalrabatter som kan mottas skattefritt. Direktoratet går også inn for at det skal pålegges skatteplikt for rabatter som overstiger 50 prosent på den enkelte vare eller tjeneste. I tillegg skal rabatter i arbeidsforholdet fra arbeidsgivers leverandører og kunder likestilles med de tradisjonelle personalrabattordningene. Dette pålegger arbeidsgiver plikt til å holde oversikt over arbeidstakers oppnådde rabatter fra tredjeparter.

Virke sterkt kritisk

Virke er sterkt kritiske til direktoratets foreslåtte endringer i regelverket for personalrabatter. Først og fremst fordi en felles beløpsgrense ikke tar hensyn til forskjeller mellom næringer og bransjer med hensyn til hvilke varer og tjenester som omsettes. En felles beløpsgrense vil dermed bety starten på slutten for skattefrie personalrabatter i virksomheter som hovedsakelig omsetter kapitalvarer. Direktoratets forslag legger også opp til at arbeidsgiver pålegges en rekke nye krav og rutiner hva gjelder registrering av personalkjøp der det ytes rabatt. Nå forventer Virke at Finansdepartementet avstår fra å gjøre endringer i tilknytning neste års statsbudsjett:

– Vi er svært usikre på hva den egentlige hensikten bak de foreslåtte endringene i regelverket er, og savner en tydeligere utredning av hvilke eventuelle utfordringer som er knyttet til dagens regelverk før man eventuelt går videre med forslag til endringer. Vår opplevelse er at dagens bestemmelser på området gjennomgående etterleves og at de skjønnsmessige betraktningene er å foretrekke fremfor direktoratets forslag til rigide bestemmelser for når personalrabatter skal være å anses som skattefrie, sier samfunnspolitisk direktør i Virke Harald J. Andersen (bildet).

Virke hadde forrige uke møte med politisk ledelse i Finansdepartementet der Skattedirektoratets forslag til endringer i personalrabattordningen var eneste tema. I møtet var man svært tydelig på at regjeringens mantra om å fornye og forenkle tilsier at Skattedirektoratets forslag bør legges i en skuff.

Får støtte fra Regnskap Norge

Regnskap Norge, som er bransjeorganisasjon for autoriserte regnskapsførere, er i likhet med Virke opptatt av at regelverket for skattefrie personalrabatter ikke endres på en måte som gjør at arbeidsgiver pålegges en rekke nye økonomiske og administrative byrder. Advokatfullmektig Heidi Sulusnes i Regnskap Norge ber Finansdepartementet i det videre arbeidet om å foreta en grundigere utredning før man eventuelt konkluderer med at nytt regelverk er nødvendig:

– Vi har utfordringer med å se hvorfor dagens regelverk på området for personalrabatter må endres. Vår oppfatning er at dagens regelverk fungerer godt med de retningslinjene som er angitt. Det er uheldig å endre et velfungerende regelverk som er kjent og etablert i praksis, med mindre det erstattes av løsninger som er vesentlig bedre. Et av hovedformålene bak direktoratets forslag til endringer var å bidra til forenklinger i regelverket. Vi mener forslaget er skivebom sett i lys av dette siden forslaget medfører at arbeidsgiverne pålegges vesentlig større administrative byrder enn etter dagens regelverk. Vår oppfordring til Finansdepartementet er at behovet for endringer kartlegges før man eventuelt går videre med utvalgte deler av Skattedirektoratets forslag, sier Sulusnes.

(Pressemelding fra Virke.)

Powered by Labrador CMS