Ill.foto: Colourbox

Ansettelse av sommervikarer

Sommeren nærmer seg og mange bedrifter kommer til å ansette ungdom som sommervikarer.

Publisert
Historisk sett har skadevirkninger ved at barn trekkes ut i arbeidslivet for tidlig, vært forsøkt hindret ved strenge forbud mot barnearbeid. I de senere årene har det i flere land, heriblant de nordiske, vært en tendens til å myke opp synet på det uheldige ved barnearbeid. Arbeidsforholdene har blitt bedre, og barn har pliktig skolegang til opp i ungdomsårene. Barna har behov for å forberedes på det arbeidsliv de senere må ut i, og en viss tilpasning til arbeidslivet er ansett for å være heldig. Arbeid av barn og ungdom i skoleferiene har også blitt mer og mer vanlig.

Det er flere forhold arbeidsgiver bør være spesielt oppmerksom på ved ansettelse av unge mennesker, og nedenfor følger en kortfattet oversikt.

Avtale

Det skal inngås skriftlig arbeidsavtale i alle ansettelsesforhold uansett arbeidsforholdets lengde. Dette følger av arbeidsmiljølovens § 14-5. Der arbeidsforholdets varighet er lenger enn en måned, skal skriftlig arbeidsavtale foreligge snarest mulig og senest en måned etter at arbeidsforholdet begynte. Skal arbeidsforholdet vare kortere enn en måned, er det et krav om at skriftlig avtale inngås umiddelbart. I arbeidsmiljølovens § 14-6 er det fastsatt minimumskrav til hva en slik avtale skal inneholde.

Arbeidskontrakten skal minimum inneholde informasjon om hvem som er arbeidsgiver og hvem som er arbeidstaker, hvor arbeidsplassen er, tidspunktet for arbeidets begynnelse, forventet varighet dersom arbeidet er midlertidig, eventuelle prøvetidsbestemmelser, oppsigelsesfrister, hva man skal ha i lønn, daglig og ukentlig arbeidstid, lengden av pauser, opplysninger om hvilken tariffavtale som eventuelt gjelder, avtale om særlige arbeidstidsordninger, ferie og feriepenger og hva man skal jobbe med/som.

Det må vurderes konkret om avtalen skal være midlertidig eller fast (heltid/deltid). Om avtalen skal være midlertidig, avhenger av om arbeidsforholdet oppfyller arbeidsmiljølovens regler for midlertidig ansettelse (for eksempel er det lovlig med midlertidig ansettelse når vedkommende skal være vikar eller det er behov for midlertidig arbeidskraft på grunn av sesongsvingninger).

Lønn

Det finnes ingen lovbestemmelser om lønnsnivået for unge arbeidstakere, men det er viktig å være klar over at en rekke tariffavtaler har minimumsregler for lønnsnivået. Enkelte tariffavtaler har også egne bestemmelser om arbeidstakere under 18 år. Alle arbeidstakere, også sommervikarer, skal ha en skriftlig oversikt som viser hvor mye som er utbetalt og hvilke trekk som er gjort.

Feriepenger

Reglene om feriepenger gjelder også i kortvarige arbeidsforhold. De utbetales vanligvis sammen med siste vanlige lønnsutbetaling ved opphør av ansettelsesforholdet/utløp av vikariatet.

Arbeid og alder

Barn som er under 15 år eller skolepliktige skal som hovedregel ikke utføre arbeid som faller inn under arbeidsmiljøloven. Unntak er gjort for kulturelt og lignende arbeid (utdypet nærmere i forskrift om arbeid av barn og unge § 6), lett arbeid og barnet har fylt 13 år (avgjørelsen av hvorvidt arbeidet skal anses som lett eller ikke, må foretas ut fra en konkret helhetsvurdering i hvert enkelt tilfelle, både med hensyn til det aktuelle arbeidet og den enkelte arbeidstaker), og arbeid som ledd i barnets skolegang eller i praktisk yrkesorientering som er godkjent av skolemyndighetene og barnet har fylt 14 år.

Arbeidstilsynet har gitt kommentarer som utdyper hva slags arbeid som skal være tillatt i forskrift av 30.juni 1998 nr. 551 om arbeid av barn og ungdom.

Personer under 18 år kan ikke utføre arbeid som vil være skadelig for deres sikkerhet, helse, utvikling eller skolegang. Hva slags arbeid som kan være helsefarlig, er nærmere regulert i forskrift av 30.april 1998 om arbeid av barn og ungdom§ 8 og § 9.

Arbeidsmiljøloven kapittel 11 har utfyllende regler om arbeidstid, forbud mot nattarbeid, pauser og fritid mm for arbeid av barn og ungdom.

Opplæring og sikkerhet

Det er arbeidsgiver som har ansvar for at arbeidsmiljøet er forsvarlig på alle måter og samsvarer med regelverket som er gitt i arbeidsmiljøloven, med tilhørende forskrifter.

Med dette ansvaret følger å organisere og tilrettelegge arbeidet i forhold til de ulike arbeidstakernes alder, kyndighet og arbeidsevne. Videre har arbeidsgiver ansvar for å sørge for at arbeidstakerne får den opplæringen og instruksjonen som er nødvendig i arbeidet.

Manglende arbeidserfaring kan representere en sikkerhetsrisiko. Det bør derfor tenkes igjennom hva slags arbeid unge sommervikarer skal settes til og at opplæring vil være nødvendig.

Artikkelen er skrevet av Camilla Raastad, advokat i Virke


Powered by Labrador CMS