KuttMatsvinn2020 skal få med serveringssteder til å redusere eget matsvinn med 20 prosent innen 2020, bl.a. ved å ta i bruk Too Good To Go. (Foto: Too Good To Go)

App reddet to millioner måltider

Hver eneste dag foregår det en storstilt dugnad over hele landet for å få spist opp maten. Gjennom appen Too Good To Go knyttes matprodusenter, butikker og spisesteder som har mat til overs sammen med folk som ønsker å redde maten fra å ende opp som svinn.

Publisert

To millioner porsjoner med overskuddsmat er reddet fra søpla: Matredderne, som nå består av rundt 1500 spisesteder og over 730 000 nordmenn, har denne uken passert to millioner måltider reddet siden oppstart i 2016. Det betyr at de har kuttet utslipp tilsvarende 5000 tonn CO2 – de årlige utslippene til 500 nordmenn, eller 55.438 bilturer mellom Oslo og Bergen i en gjennomsnittlig bensinbil, fremholder Too Good To Og i en pressemelding.

– Vi blir flere og flere som ønsker å gjøre en innsats for å ta vare på kloden vår. At to millioner måltider med overskuddsmat har blitt reddet viser at det er en stor vilje til å bidra når det tilrettelegges for det. Vi er stolte av at appen vår gjør det enklere å ta de miljøvennlige valgene i hverdagen, både for bedrifter og privatpersoner, sier Hanne Johansen, matredder og kommunikasjonsmedarbeider i Too Good To Go.

Et viktig miljøtiltak

En tredjedel av all maten som produseres i verden ender opp som matsvinn, og i Norge kaster vi minst 385 000 tonn mat hvert år. Produksjon av mat som aldri blir spist legger beslag på ti prosent av landjorda, bruker 20 prosent av verdens ferskvannsressurser og står for åtte prosent av de menneskeskapte klimagassutslippene, ifølge FN. Å kutte i matsvinnet er derfor et svært viktig miljøtiltak.

Hanne Johansen: – Vi snakker med butikkeiere som oppfordrer kundene sine til å velge single bananer. (Foto: Too Good To Go)

– Det å redusere matsvinn er et superviktig miljøtiltak, og derfor er det utrolig oppløftende å se hvordan stadig flere engasjerer seg for å ta vare på maten, forteller Johansen.
– Vi snakker med butikkeiere som oppfordrer kundene sine til å velge single bananer, lærere som setter fokus på matsvinn i klasserommet, lokalpolitikere som jobber for å innføre tiltak i kommunene sine, folk i alle aldre som gjør en innsats for å kaste mindre mat hjemme, instagrammere som deler bilder av restemat, butikkansatte som pakker Too Good To Go-posene ved stengetid og app-brukere som setter seg på sykkelen for å redde overskuddsmaten. Gjennom samtalene opplever vi rett og slett at folk synes det er stas å redde mat og gjøre noe bra for miljøet, og det er utrolig kult!


‘Matredder’ var en av ti kandidater til Språkrådets kåring av årets ord i 2018.

Bransjeavtale mot matsvinn

Bransjeavtalen om reduksjon av matsvinn ble signert av fem departementer og tolv bransjeorganisasjoner i 2017. Målet er å halvere matsvinnet i Norge innen 2030, i tråd med FNs bærekraftmål. Matvett, som er mat- og serveringsbransjens selskap for å forebygge og redusere matsvinn, følger opp bedriftene på å tilslutte seg avtalen. De leder også et eget prosjekt inn mot serveringsbransjen, KuttMatsvinn2020, der målet er å få med så mange serveringssteder som mulig på å redusere matsvinnet sitt med 20 prosent innen 2020. Et av tiltakene er å ta i bruk Too Good To Go:
– De fleste serveringssteder og bakeriutsalg produserer ofte mer mat enn det som blir solgt og spist. Too Good To Go er et viktig verktøy for å redde ferdig tilberedt mat som ikke holder til neste dag og matvarer med kort holdbarhet i butikk, sier Anne Marie Schrøder i Matvett. Teknologiske løsninger kan tette gapene på en god og trygg måte og bevisstgjøre virksomhetene på å unngå matsvinn, men også på å forebygge det ved å produsere riktigere mengde mat, fortsetter hun.

Elvestuen: - Viktig å redusere matsvinnet

– Redusert matsvinn er viktig, både for miljøet, klimaet og for å spare penger, uttalte klima- og miljøminister Ola Elvestuen i forbindelse med bransjeavtalens ettårsjubileum i fjor.

Om Too Good To Go

Too Good To Go er bevegelse av engasjerte matreddere, en holdningskampanje i kampen mot matsvinn og en app som bidrar til at mat havner i magen og ikke i søpla.

Appen kobler butikker og spisesteder som har mat til overs sammen med forbrukere som ønsker å redde denne maten til sterkt redusert pris. Butikkene legger ut forundringsposer bestående av dagens overskudd, som matreddere bestiller og betaler i appen og henter til angitt tidspunkt. Gjennom appen reddes det på landsbasis rundt 4500 måltider hver dag. Siden lansering i januar 2016 har over to millioner måltider kommet til nytte istedenfor å ende opp som matsvinn. Over 730.000 nordmenn har lastet ned og laget seg en bruker i appen, og rundt 1500 butikker og serveringssteder over hele landet er med så langt.

Blant dem finner vi større kjeder som Scandic Hotels, MENY, Circle K, Starbucks, Espresso House, IKEA, Narvesen, 7-Eleven, Deli de Luca, Jordbærpikene, Baker Hansen, Baker Brun, Steam Kaffebar, ISS, Thon Hotels, Nordic Choice Hotels og Radisson Blu Hotels.

– Det er rett og slett en vinn-vinn-vinn-situasjon: For spisestedene som tjener på noe som ellers hadde endt opp som svinn, for forbrukeren som kan redde god og billig mat, og ikke minst for miljøet.

Too Good To Go kjemper for en verden hvor vi tar vare på maten som produseres, og jobber hver dag med å spre budskapet og gjøre både forbrukere og bransjen mer bevisste. Vi ønsker å vise at vi alle kan gjøre en stor forskjell ved å spise opp maten! – skriver Too Good To Go i pressemeldingen.

 

Powered by Labrador CMS