Du er her

Årets norske Matskatter er kåret

Hvasser Asparges fra Vestfold får et stipend på en halv million lroner for å utvikle Norges første hvite asparges. I tillegg får Dybvik fra Møre og Romsdal 150.000 for å gjøre klippfisk mer tilgjengelig og Klokk & Co fra Oslo 100.000 for å utvikle flere alkoholfrie øltyper.
Av Pressemelding
Publisert 07.09.2018 18:33

Årets Matskattstipend er Norges største lokalmatpris og deles ut årlig av supermarkedkjeden MENY. I år ble det Hvasser som til slutt trakk det lengste strået. Stipendet skal brukes til å utvikle og dyrke hvit asparges, noe som er helt unikt og nytt i Norge i dag.

Nyvinning

Nivået på årets kandidater var høyere enn noen gang, og det var til slutt Hvasser Asparges fra Vestfold som til slutt kunne innkassere det som er Norges desidert største og viktigste lokalmatstipend. Produsenten er nesten alene om å dyrke grønn asparges i Norge, og vil nå bruke stipendet til å prøve å dyrke frem hvit asparges.

– Det hadde vært utrolig gøy hvis vi som første butikkjede kunne solgt hvit norsk asparges. Hvasser Asparges er en kvalitetsleverandør som tør å satse nytt, og det er derfor veldig fortjent at de får dette stipendet, sier MENY-sjef Vegard Kjuus.

Klippfisk og alkoholfritt øl

Den tradisjonsrike klippfisk-produsenten, Dybvik fikk nesten like mange stemmer som Hvasser Asparges, men endte til slutt opp med 2.plass og et stipend på 150 000 kroner. Dybvik vil bruke stipendet på å gjøre klippfisk mer tilgjengelig for folk i farta.

På 3.plass kom mikrobryggeriet, Klokk & Co, som vil bruke stipendet på 100 000 kroner til å utvikle flere typer alkoholfrie øltyper. Bryggeriet har allerede stor suksess med et øl kalt FRIPA, som er en IPA uten alkohol.

– Vi hadde 10 helt fantastiske kandidater i finalen og konkurransen er knallhard, men denne gangen ble det disse tre som både er innovative, samfunnsbevisste og som i tillegg sprer matglede ut til kundene våre. Norge blir et rikere mat land på grunn av slike produsenter, sier Kjuus.

 

Juryens begrunnelse:

  • Hvasser Asparges som med en kort sesong, unike dyrkingsforhold og stor entusiasme leverer håndplukket kvalitet som enhver matentusiast drømmer om. I over 20 år har det vært sådd og dyrket Asparges på sommerøya Hvasser, en tradisjon som blir tatt godt vare på og løftet videre. Ideen om å dyrke frem hvit asparges i Norge ga full uttelling hos juryen.
  • Dypvik drives av de tre brødrene Dybvik som var de første som valgte å ha et spesielt fokus på det norske markedet med en av våre viktigste eksportartikler, Klippfisken. Med langsiktig jobbing der kvalitet, innovasjon og historiefortelling står sentralt har de klart å skape "Klippfisk magi", en magi som også traff juryen.
  • Klokk & Co Mikrobryggeri som med sitt motto "Stas til folket" har utviklet både smakfulle øl og ikke minst kanskje Norges beste alkoholfrie øl, FRIPA. Bak satsingen står vennene Leif, Kristine og Håkon som alle er entusiaster med fokus på å kunne glede alle med sine brygg og muligheten for spesialdesignede etiketter. Juryen likte spesielt godt at noen tar tak i en del av øl segmentet som ikke har det beste ryktet på seg når deg gjelder smak, noe som igjen kan øke konsumet av øl uten alkohol.
Faktaboks

 

Fakta om MENYs matskattstipend

Den største og viktigste lokalmatprisen i Norge. Etablert i 2015. Deles ut årlig.

Deles ut til en lokalmatprodusent med unike kvalitetsprodukter - som med stipendet vil kunne tilby nye produkter, øke produksjonen eller realisere innovasjonsprosjekter.  

Målet med prisen er å fremme norsk lokalmat til glede både for kundene og for små og store aktive produsenter over hele landet.

MENY lauget (MENYs egne matspesialister og kokker) innstiller de beste lokalmatleverandørene i hver region (ca. 25 totalt for Norge). Etter intern avstemning blant laugets medlemmer blir 10 stk invitert til å søke på matskatt stipendet. Stipendsøknadene blir vurdert og de 6 beste innstilles for en jury som ledes av mat- og landbruksministeren og sterke matfaglige personer i Norge

Hovedvinneren får et stipend på 500.000 kroner. I tillegg kan juryen dele ut mindre beløp til de fem resterende kandidatene ut fra en totalsum på 250.000 kroner.