– Nye logoer og nye skilter på fasaden er en viktig del av merkevarebyggingen for Bergen Storsenter, sier senterdirektør Odd Rune Bjørge. Det skal også bidra til at folk ikke lenger betrakter det som en busstasjon, men et kjøpesenter med sentral beliggenhet.

Bergen Storsenter: Fra busstasjon til stort kjøpesenter

Det begynte så smått i 1958 som en busstasjon med noen butikker. Etter at Olav Thon kom inn som eier i 1997 har forvandlingen vært enorm, frem til det som i dag er Bergen Storsenter med ni millioner mennesker innom årlig.

Publisert

– Det vi i dag kjenner som Bergen Storsenter ble åpnet i 1999. Etter at Olav Thon kjøpte Bystasjonen i 1997, ble hele senteret bygget sammen med glasstak og bue utenfor. I 2016 fikk vi laget nye logoer og nye skilter på fasaden, noe som er en viktig del av merkevarebyggingen for Bergen Storsenter.

Slik beskriver senterdirektør Odd Rune Bjørge i grove trekk den enorme utviklingen senteret har vært gjennom de senere årene. Noen utvidelse av landets tredje mest besøkte kjøpesenter i Thon Eiendom er så godt som umulig, i hvert fall på kort sikt.

– Men vi forsøker hele tiden å utnytte hver kvadratmeter på best mulig måte.

Enorme muligheter

Senterets har både jernbanestasjonen og busstasjonen som nærmeste nabo. I tillegg har de byens største og billigste parkeringshus med plass til 2.265 vegg i vegg med senteret. Denne beliggenhet gjør at nærmere 30-40.000 mennesker passerer gjennom senteret daglig. Dette gir enorme muligheter, som man forsøker å utnytte på best mulig måte.

– Vi har stor mulighet til å påvirke, bemerker Bjørge. Som i april i fjor satte i gang en besøkstelling av hvor mange som passerer gjennom senterets gater hver dag. Denne tellingen konkluderer med at så mange som ni millioner mennesker – potensielle kunder – årlig passerer gjennom senterets innganger.

Bergen Storsenters fremste særtrekk er dets beliggenhet.

– Vi er som byens hjerte som pumper blod. Alt blodet går gjennom hjertet, her må «alle» mennesker passere gjennom, illustrerer senterlederen entusiastisk. Vi er et knutepunkt og et møtepunkt. Buss, bane, tog og byens største parkeringshus er koblet sammen med oss. Vi har hatt en strategiprosess der «i hjertet av byen» blir brukt i strategiarbeidet.

I denne prosessen er de også i ferd med å «finne seg selv» og hvem de skal være. Nye verdier og visjoner har sett dagens lys.

– Tanken er at vi tydelig skal definere hvem vi skal være.

Ha glimt i øyet

– Det har vist seg å være en utfordring for oss at mange fortsatt kaller oss «Bystasjonen». Derfor er vi bevisst på å markedsføre oss som Bergen Storsenter, med vår nye, røde logo. Det er en viktig del av merkevarebyggingen, sier Odd Run Bjørge.

En viktig del av markedsføringsstrategien går på å formidle at de er for folk flest. Eller «folkelig og inkluderende», som det heter i senterets verdier.

– Vi er for folk fra Bergen sentrum, fra bydelene, fra nærliggende kommuner, for ungdom og eldre, forklarer Bjørge. Han regner hele Bergen by med sine 277.000 innbyggere som senterets primærområde, og har som mål at de skal være det beste senteret på Vestlandet å være etablert i.

Omsetningen har i flere år ligget stabilt på litt over én milliard, og forventet omsetning i 2017 er på 1,13 milliarder, en liten økning i forhold til de senere årene.

– Videre skal vi fremstå som «ekte». Vi skal være «hyggelige og imøtekommende». Vi skal ha glimt i øyet, her skal det være «praktisk og enkelt» og vi skal være «inspirerende».

Det som tidligere var en busstasjon med noen butikker, er nå blitt et stort og moderne kjøpesenter med 72 butikker. Men de som reiste til og fra Bergen for noen tiår siden, vil sikkert kjenne seg igjen her…?

– Det med praktisk og enkelt er ekstra viktig for oss. For de fleste som er innom er på vei til eller fra et eller annet. Da må vi gjøre det praktisk og enkelt for dem samtidig å kunne handle herÅ være inspirerende er også viktig for oss. Problemet med mange kjøpesentre i dag er at de er for like. Vi vil være litt annerledes, forklarer han.

– Alt dette er altså en prosess vi har satt i gang, det viser den retningen vi ønsker å gå. Vi har masse potensial. Og ingen kan ta fra oss beliggenheten vår, sier senterlederen.

Beliggenhetene gjør også at Bergen Storsenter har begrensede muligheter til å arrangere events av ulike slag. Men det at så mange passerer gjennom senteret hver dag, oppveier mye av dette.

– Vi må sørge for at folk oppdager oss. Mange tar med seg reklamemagasiner vi legger ut. Med tre bygningsmasser bygd sammen, har vi fortsatt en jobb å gjøre når det gjelder skilting. Vi må også sørge for at det er trivelig her, slik at folk stopper opp, bruker tid og synes det er kjekt å være her. Derfor kommer vi i nær fremtid til å oppgradere deler av senteret, nærmest bit for bit, for å bli et triveligere møtested.

Satser på sosiale medier

I tillegg til det folk som passerer gjennom senteret kan se og lese, satser Bergen Storsenter også mye på digital markedsføring.

– Vi kommer til å styrke markedsføringen i sosiale medier, og satse skikkelig på de store salgsdagene og -periodene vi har i kalenderen. Når vi satser, så satser vi.

– Selv om det fortsatt er noe print, går vi mer og mer over til digital markedsføring. I dag går cirka 50 prosent av budsjettet til digital markedsføringen, og det kan bli mer. Vi jobber mye med Facebook og Instagram, vi er på You Tube og finnes både på egne og eksterne kanaler.

Bergen Storsenter Kundeklubb har nærmere 10.000 medlemmer og er kanal for både SMS-tilbud, kupongtilbud, eksklusive medlemstilbud og medlemskonkurranser med mer. Men de begrenser seg til maksimalt fire meldinger per måned.

- Videre har vi satset en del på video. Vi produserer videoer som vi sprer digitalt, pluss noe på kino. Blant annet har vi i det siste satset mye på å kjøpe de siste ti sekundene før hver film, forteller Bjørge.

Dette blir lagt merke til.

Klar miljøstrategi

- Her er det fullt trøkk med mat og kaffe hele dagen, men vi har det bra her, sier daglig leder Berit Eriksen hos Baker Brun.

Men Odd Rune Bjørge og hans medhjelpere tenker ikke bare markedsstrategi. De har også en klar miljøstrategi.

– Vi sorterer selvfølgelig alt som er aktuelt å sortere. Vi er også i ferd med å gå over til LED over hele senteret, samt styringssystemer både for lys og ventilasjon.

Han mener også det var et viktig grep som ble tatt da informasjonen i første etasje ble flyttet til andre etasje og døpt om til kundeservice. Denne fikk samtidig en stil og utforming som viser hvordan stadig flere deler av senteret kommer til å fremstå i fremtiden.

– Vi kommer til å oppgradere på denne måten, bit for bit, slik at senteret blir et triveligere møtested. Vi vet at dette er en viktig faktor for salg og service, konkluderer Odd Rune Bjørge.

Powered by Labrador CMS