Ill. foto: KappAhl-butikk

KappAhl-ansatte vant arbeidsrettssak

Hålogaland lagmannsrett konkluderte med at oppsigelsene av ansatte ved Kappahl i Tromsø var ugyldige.

Publisert

Avisa Nordlys melder at KappAhl høsten 2014 la ned butikken på Pyramiden i Tromsø, den ene av tre butikker som kjeden hadde i Tromsø. De tre ansatte ble oppsagt.

I oktober i fjor ble KappAhl i Nord-Troms tingrett frifunnet i søksmålet fra de tre ansatte som ville ha erklært oppsigelsene ugyldig.

Men Hålogaland lagmannsrett kom i slutten av april til motsatt konklusjon. Dommen ble avsagt med dissens, og flertallet bestod av to fagdommere og den ene av de arbeidslivskyndige meddommerne.

Den ene av de tre oppsagte krevde bare erstatning, og hun ble tilkjent 500.000 kroner i erstatning for tapt inntekt, samt 75.000 kroner i oppreisningserstatning.

De to øvrige hadde tidligere fått rettens medhold i å beholde jobb inntil endelig avgjørelse forelå og hadde derfor ikke lidd noe økonomisk tap. De fikk oppsigelsene kjent ugyldig av retten og ble tilkjent 75.000 kroner i oppreisning for ikke-økonomisk tap.

KappAhl ble også dømt til å betale vel 487.000 kroner i saksomkostninger til de tre ansatte.

– Kritikkverdig saksbehandling

Et flertall i lagmannsretten mente KappAhls saksbehandling var så kritikkverdig, at det får betydning i den samlede vurderingen av oppsigelsenes saklighet. På grunn av den kritikkverdige saksbehandlingen, mistet de ansatte reell innflytelse på hvordan oppsigelsene skulle gjennomføres, skriver Nordlys.

Nedleggelsen av butikken på Pyramiden ble besluttet i styremøte den 17. januar 2014. KappAhl sa så opp leieavtalen med Amfi Eiendom den 1. juli. KappAhls personalsjef ble ikke orientert om beslutningen om nedleggelse før måneden etter.

Det er noe uenighet om når de ansatte ble orientert om at butikken på Pyramiden skulle legges ned.

– Samlet finner flertallet at saksbehandlingen før nedleggelsen av avdelingen på Pyramiden og det tilhørende behovet for oppsigelse, ikke er håndtert tilfredsstillende. Den mulighet til påvirkning de ansatte er gitt gjennom Hovedavtalen, ble ikke overholdt. Med dette mener ikke flertallet at de ansattes mulighet til påvirkning gjennom bruk av tillitsmannsapparatet hva gjelder selve nedleggelsen, sannsynligvis ville ha ført til noe annet resultat. Grunnlaget for nedleggelsen synes å være godt og saklig fundert, heter det i dommen.

Det er på det rene at KappAhl ikke drøftet spørsmålet om nedleggelse eller oppsigelse med tillitsvalgte. Ledelsen har ment at drøftelsen i styret var tilstrekkelig, og har vist til at det var ansatterepresentanter i styret.

– Dette avhjelper imidlertid ikke de rettigheter og plikter som følger av Hovedavtalen, heter det i dommen hvor det også er lagt vekt på at KappAhl valgte å holde kunnskapen om beslutning om nedleggelse skjult, ikke bare for de ansatte og deres organisasjon, men også for selskapets HR-ansvarlige, heter det i dommen.

– Drøftelsene burde ha startet allerede på det tidspunkt styret ble invitert til å ta stilling til spørsmålet om nedleggelse, eller i alle fall på det tidspunkt styret ga administrasjonen fullmakt til å gjennomføre denne i vedtak av 17. januar 2014, heter det i dommen.

Powered by Labrador CMS