Forbrukerrådet og Svanemerket ber forbrukerne om hjelp til å finne gode og dårlige eksempel på emballasje i norske dagligvarehyller. (Foto: Gettyimages)

Kårer beste og verste emballasje

Forbrukerrådet og Svanemerket ber oss alle om hjelp til å finne gode og dårlige eksempel på emballasje i norske dagligvarehyller. Vinnere og tapere skal pekes ut på NRK Forbrukerinspektørene (FBI) den 24. oktober.

Publisert

I juryen sitter Forbrukerrådet, Svanemerket, Norner og Østfoldforskning. De vil ha hjelp av forbrukerne til å finne fram til beste og verste emballasje.

Emballasje som ikke trengs

– Plastemballasje til dagligvarer har en funksjon, men blir som regel brukt bare én gang. For ofte er det mye luft og unødvendig mye plast rundt produktene. Med denne kåringen håper vi at flere produsenter og dagligvarekjeder bryr seg enda mer om hvordan de pakker inn dagligvarene, sier fagdirektør i Forbrukerrådet, Gunstein Instefjord.

Plast kan være nyttig for å bevare mat lenger og redusere matavfall, men det negative med plast blir stadig mer synlig. Verdens plastproduksjon har økt til over 300 millioner tonn per år. Hvert år lekker minst åtte millioner tonn plast ut i havet.

Vil øke bevisstheten

Derfor håper Svanemerket, som bidrar med kompetanse i kåringen, at dette kan øke bevisstheten rundt hva som er god emballasje.

– God emballasje tar vare på produktene som er inni og fører til mindre svinn, mens dårlig emballasje sløser med ressursene. Selv om dette er et komplekst område, er det mange som finner gode løsninger, sier Anita Winsnes, direktør i Svanemerket.

Vil lete i norske dagligvarebutikker

Initiativtakerne ber forbrukerne først og fremst å lete i norske dagligvarebutikker etter eksempler på både god og unødvendig emballasje.

– Andre bransjer, som for eksempel leketøys- og elektronikkbransjen, har helt klart også utfordringer med unødvendig bruk av emballasje. Denne gangen vil vi likevel se nærmere på eksempler fra stedene der vi handler oftest – dagligvarebutikkene, sier Instefjord.

Powered by Labrador CMS