Attraktivt mål for dagsturer. (Illustrasjonsfoto: Odd Henrik Vanebo)

Kraftig økning i grensehandelen

Grensehandelen på dagsturer til utlandet økte med 8,3 prosent i firekvartalsperioden fra 2. kvartal 2018 til og med 1. kvartal 2019, sammenliknet med foregående firekvartalsperiode, melder SSB. – Nå må politikerne våkne, kommenterer Harald J. Andersen, direktør for Virke handel.

Publisert

Nordmenn handlet for 16,3 milliarder kroner i denne perioden. Dette er 1,25 milliarder kroner mer enn i forrige firekvartalsperiode.

Til tross for at grensehandelen øker i kroner, holder antall grensehandelsturer seg stabilt, viser nye tall fra grensehandelsstatistikken. I perioden 2. kvartal 2018 til og med 1. kvartal 2019 ble det gjennomført 8,6 millioner dagsturer, som er om lag det samme som i den forrige firekvartalersperioden. Det betyr at det gjennomsnittlige handlebeløpet pr tur økte fra 1 735 kroner til 1 889 kroner. Vi brukte altså i gjennomsnitt 154 kroner mer per grensehandelstur enn i forgående firekvartalersperiode, melder SSB.

'Bare å gratulere svenskene'

Nordmenns grensehandling ved dagsturer har økt med 1,25 milliarder det siste året. På toppen av dette kommer den digitale grensehandelen og turer med overnatting, som ikke er inkludert i SSBs tall, fremholder Virke i en pressemelding.

– Det er bare å gratulere svenskene med nok en salgsrekord til nordmenn. Grensehandelen vokste fire ganger så raskt som handelen i norske butikker i 2018. Hamstringen i utlandet er en stille protest fra nordmenn flest mot et skyhøyt avgiftsnivå. Det går ut over både folkehelsen og norsk næringsliv. Regjeringen må snarest ta tak i avgiftsnivået for å få kontroll på folkehelsepolitikken og gi norsk handel rettferdige rammebetingelser, slår Andersen fast.

Fristende lokkevarer og manglende kunnskap

Fra årsskiftet 2018 økte regjeringen avgiftene dramatisk på typiske lokkevarer som brus.

– Svenske grensehandelsaktører lokker med utsalgspriser som ligger under det norske avgiftsnivået. Regjeringen har gjort lokkevarene stadig mer fristende, sier Andersen.

I stortingsmeldingen om norsk handelsnæring fra november 2018 varslet regjeringen opprettelse av et grensehandelsbarometer. Målet med grensehandelsbarometeret er å få kunnskap om ikke bare hvor mye nordmenn handler for, men hva de kjøper.

– Det haster å få på plass et grensehandelsbarometer. Grensehandelen er enorm og skjer gjennom så mange kanaler at vi ikke har oversikt over omfanget. Et grensehandelsbarometer vil være et viktig verktøy for å lage et avgiftssystem som gjør at vi faktisk spiser sunnere, og ikke bare tar turen over grensa for å unngå skyhøye avgifter, sier Andersen.

Mer innsats fra regjeringen

Regjeringen har lovet å fjerne momsfritaket for netthandel for under 350 kroner fra nyttår. Virke er glad for lovnaden fra regjeringen, men mener det ikke kommer en dag for tidlig.

– Regjeringen har lovet å fjerne denne forskjellsbehandlingen fra 1. januar 2020. Vi mener sponsingen av utenlandske netthandelsaktører burde vært fjernet for lengst. Nå trenger vi mer politisk handlekraft. Nordmenn fyller opp bilen med langt mer enn dagligvarer når de reiser over grensen. Svenskene satser på å selge stadig mer tjenester til nordmenn, som hårklipp og bilservice. Grensehandelen går altså ut over en stor del av norsk næringsliv, avslutter Andersen.

Powered by Labrador CMS