Du er her

Løseth bygger nygammel kjøpesenterkjede

Olav Thon og Lars Løseth har skilt lag som kjøpesentereiere og -drivere. Ringen er sluttet for Løseth-familien. Men orkesteret stemmer i en ny ringdans. Foreløpig med 18 sentre i ringen, som kan bli over 20 – og enda flere med tid og stunder. Det svinger igjen i Surnadal.
Av Odd Henrik Vanebo
Publisert 12.03.2019 08:08

Ja, en ny landsdekkende kjøpesentrekjede på gang, med opprinnelse i Løseth Lavpris – senere forkortet til LL i nye selskapsnavn, som var den tredje dagligvarebutikken Lars Løseth åpnet, og første byggetrinn i det som i dag er Amfi Surnadal. Kjeden med utspring på Nordmøre inngikk partnerskap med Olav Thon midt på nittitallet. Nedtrappingen av dette samarbeidet startet våren 2018. To generasjoner Løseth står bak den nygamle kjeden, som foreløpig har 18 medlemmer.

Generasjonsskifte 

Altså er et generasjonsskifte er under gjennomføring: Lars Ove Løseth (26) har flyttet hjem til Surnadal for å ta over som daglig leder av familiens kjøpesenterkjede, som allerede har god geografisk dekning, med det sørligste senteret i Mandal og det nordligste i Svolvær. Hovedkontoret forblir i Surnadal. Junior er ny administrerende direktør, mens far Lars Løseth, som ennå ikke har fylt 70, vil jobbe på styrenivå. Senior er kjent som kjøpesentergründeren fra Nordmøre som ble Olav Thons samarbeidspartner i AMFI-kjeden.

Skilte lag

Siste del av kjøpesentersamarbeidet: Etter at de første sentrene ble overtatt i fjor sommer, ble det medio februar besluttet at LOT Eiendom, hvor Olav Thon Gruppen og LL Holding AS eide 50 prosent hver, skal avvikles. Det innebærer at LL Drift overtar forvaltningen av seks senter fra Olav Thon Gruppen: Amfi Svolvær, Amfi Ørsta, Amfi Nordfjord, Amfi Førde, Dombås Senter og Amfi Mandal. Disse, sammen med sentrene selskapet forvalter fra før, skal fra i høst skal drives under eget navn. For de av sentrene som var med tidlig i Amfi-eventyret, betyr det at AMFI-skiltene kommer ned etter 20 år på veggen.

Kjøpesenterporteføljen har i dag en omsetning på 9 milliarder kroner. Olav Thon Gruppen beholder merkevarenavnet AMFI. Familieselskapet LL Drift AS har en avtale med eiendomskongen Olav Thon om bruk av AMI-navnet som går ut i sommer.

Nytt navn og ny profil


Utgangspunktet er Nordnmøre, hvor Amfi Storkaia Brygge ruver (til venstre, med tårn på fasadens høyre side) i bryggerekken i Kristiansund.

Fra da vil de stå på egne ben med nytt navn og ny profil.

– Vi legger nå ned mye arbeid med nytt kjedenavn, logo og ny profilering, opplyser Lars Ove Løseth til Retailmagasinet. Den unge surnadalingen kom raskere i posisjon enn han hadde tenkt og lagt opp til. Sommeren 2017 var han ferdig med utdannelsen (Bachelor i Retail Management og Master i eiendomsutvikling) og fikk straks innsmett i Olav Thons Eiendomsselskap. – I løpet av ett år fikk jeg jobbe på flere av de ulike avdelingene, som virkelig var en god skole. Så startet oppdelingen i fjor vår, og dermed oppstod den nye situasjonen – og muligheten, forteller han til Retailmagasinet.

Åpen for henvendelser


Men kjeden er også på plass i Sunnfjord, her med Amfi Førde.

Ambisjoner på vegne av den nye kjeden? – Vi er jo på plass fra sør til nord allerede, men med en god del huller som vi gjerne skal fylle. Fra i dag å ha 18 senter i porteføljen, vil vi gjerne over 20. Hvor stor vi kan og skal bli på litt lenge sikt, vil jeg ikke spå noe om i dag. Bare si at vi er åpne for henvendelser, sier den unge toppsjefen med base i Surnadal på Nordmøre – som for 50 år siden da første kapittel i Løseth-eventyret ble skrevet.


Landsdekkende, med Amfi Mndal lengst i sør. (Fotos: LL Drift AS)

 

Faktaboks

LL Drift AS

LL Holding AS ble stiftet i 1967, den gang i forbindelse med drift av dagligvarebutikker i Surnadal og omegn. I dag er bransjen eiendom, og konsernets største geskjeft og hovedfokus er investering i og forvaltning av kjøpesenter.

Kjøpesentersatsingen startet for fullt tidlig på 1990-tallet, og utviklet seg etter hvert til å bli det som i dag er Amfi-kjeden. Sommeren 2018 gikk LL Holding AS ut av Amfi for å satse på nytt innen kjøpesenterforvaltning, og forvaltningen kjøres nå i datterselskapet LL Drift AS.

Eiendommer i samarbeidsselskapet Angvik Areal AS forvaltes av Angvik Eiendom AS.

Eiendomsmassen er spredt fra Lofoten i nord til Mandal i sør, hvorav hovedtyngden ligger i Midt- Norge og Agder.

Sommeren 2018 utvidet LL Holding AS samarbeidet om fire sentre på Sørlandet med Sørco AS fra Arendal, som også kom inn som aksjonærer i LL Drift AS.

LL Holding AS forvalter p.t. tolv kjøpesenter over hele landet: AMFI Surnadal, AMFI Arendal, AMFI Futura (Kristiansund), AMFI Storkaia brygge (Kristiansund), AMFI Sunndal, ALNA senter (Oslo), AMFI Brotorvet (Stathelle), AMFI Tynset, AMFI Kragerø og Raumasenteret (Åndalsnes).

LL Drift AS overtar i tillegg seks kjøpesenter fra Thon Eiendom i løpet av våren.

Ut over eiendom har LL Holding AS noen andre investeringer, blant annet 12 % eierandel i Consto Holding AS, som er morselskap for to selvstendige forretningsområder: eiendomsutvikler Barlindhaug Eiendom AS og entreprenørkonsernet Consto AS.