Du er her

Miljøfyrtårn er anerkjent av EU

– En stor seier for Miljøfyrtårn og for alle som er sertifisert.
Av Redaksjonen
Publisert 09.01.2018 09:01

Miljøfyrtårn er den første nasjonale ordningen i Europa som er blitt anerkjent av EU. Det er et bevis på at ordningen holder høy miljøstandard og kvalitet på linje med internasjonale merkeordninger (EMAS og ISO 14001), skriver Miljøfyrtårn i en pressemelding.

– Dette er en stor seier for Miljøfyrtårn og for alle som er sertifisert! Etter å ha jobbet med dette i flere år er vi svært glade og lettet over endelig å få beviset på at vårt system holder høy internasjonal kvalitet. Vårt mål har hele tiden vært å gjøre det enkelt å bli miljøsertifisert uten at det går på bekostning av kvaliteten, og dette viser at det har vært en riktig retning å gå i, sier daglig leder i Miljøfyrtårn, Ann-Kristin Ytreberg.

Etter langvarig vurdering ble beslutningen om å anerkjenne Miljøfyrtårn i henhold til artikkel 45 av Regulation (EC) No 1221/2009 vedtatt av Europakommisjonen 6. desember 2017. I prosessen har kommisjonen vist stor interesse for de effektive og digitale løsningene som gjør det enklere for virksomheter å ta miljøansvar, skriver Miljøfyrtårn.

Et gjennombrudd for norske selskaper

Ved at Miljøfyrtårn nå er en nasjonal miljøsertifisering anerkjent av EU, kan sertifikatet inngå som godkjent kontrakts- og kvalifikasjonskrav for miljøledelse når norske virksomheter skal ut på anbud i Europa, uten å måtte gå veien om andre, mer kompliserte systemer. Både NHO, Virke og Bedriftsforbundet gleder seg over nyheten og mener anerkjennelsen er svært viktig for næringslivet.

– NHO gratulerer Miljøfyrtårn med den internasjonale anerkjennelsen! Dette beviser at ordningen, med NHO som medstifter, ikke bare er av høyeste kvalitet, men at den sikrer sertifiserte bedrifter kontinuerlig høy miljøstandard, sier administrerende direktør i NHO, Kristin Skogen Lund.

– Jeg er glad for at Miljøfyrtårn-ordningen, som Virke har støttet i mange år, nå blir den første nasjonale sertifiseringsordningen som anerkjennes i Europa. Det gir stor kredibilitet til Miljøfyrtårn! Anerkjennelsen er både viktig for norske selskaper som skal konkurrere i utlandet, og for virksomheter med internasjonale kunder, som nå lettere kan dokumentere at de tar miljøansvar, sier Vibeke Hammer Madsen, administrerende direktør i Virke.

– Vi gratulerer så mye med EUs anerkjennelse. Bedriftsforbundet var med å stifte ordningen, vi har deltatt aktivt i styrearbeidet i alle år, og vi synes Miljøfyrtårn-organisasjonen har jobbet meget godt for å sikre og dokumentere at bedrifter holder både høy miljøstandard og tar miljøansvar. Dette er en viktig internasjonal anerkjennelse for både norsk næringsliv, som for det meste består av SMB-bedrifter, og for miljøet, sier administrerende direktør for Bedriftsforbundet, Olaf Thommessen.

For reiselivet betyr dette mye, mener direktør for Virke Reise Norge, Line Endresen Normann.

– Det er veldig bra at Miljøfyrtårn blir godkjent på lik linje med EMAS. Virke Reise Norge oppfordrer alle virksomheter til å være seg sitt miljøansvar bevisst. Dette skaper forutsigbarhet og enkelhet for både innkjøpere og virksomheter i å stille miljøkrav, sier hun.

– Løfter merkenavnet til et nytt nivå

Henrik Jagland, miljøansvarlig i Mester Grønn mener EUs anerkjennelse ruster Miljøfyrtårn for den stadig økende internasjonaliseringen av handelen i Europa, og verden for øvrig.

– Den er i seg selv et kvalitetsstempel som blir viktig for oss når vi handler med andre land, og den er med på å løfte merkenavnet Miljøfyrtårn opp på et nytt nivå. For oss som handelsbedrift er vi avhengig av å møte våre kunder der de forventer å finne oss. Vi er hellig overbevist om at det er helt nødvendig å ta miljøansvar, og gjennom det vise våre kjære kunder at Miljøfyrtårn er vårt kvalitetsstempel. EUs anerkjennelse øker verdien på dette stempelet – også i kundens bevissthet, sier Jagland.

Frank Lein, miljøsjef i Vinmonopolet, synes det er flott at Miljøfyrtårn har blitt anerkjent av EU.

– Det er selvfølgelig positivt, og et klart kvalitetsstempel på at ordningen nå oppfyller de samme kravene som miljøledelsessystemet EMAS.

Stor fordel i offentlige anskaffelser

Den nye loven for offentlige anskaffelser har gjort det enklere å stille miljøkrav. Ved at Miljøfyrtårn nå er likestilt med ISO-14001 og EMAS når man stiller krav til anerkjent miljøledelse, blir det i praksis enda enklere å stille og oppfylle krav om sertifikat.

– Miljøfyrtårn er et enkelt og konkret verktøy som passer for de fleste typer virksomheter. Nå slipper innkjøpere å bekymre seg for om mange nok aktører kan oppfylle konkurransekravene. Det gir også sertifiserte virksomheter en betryggelse om at de har tatt et godt valgt ved å bli Miljøfyrtårn, og at de ikke vil bli utelukket fra offentlige anskaffelsesprosesser, sier Ytreberg.

– NHO er også fornøyd med at dette gir både offentlig og private virksomheter flere miljøledelsessystemer å velge i, da anerkjennelsen sidestiller Miljøfyrtårn med andre ordninger som EMAS og ISO 14001. Dette er særlig viktig i anbudsprosesser, sier NHO-sjef, Kristin Skogen Lund.

Fra lokal ordning til internasjonal merkevare

Butikkjeden Princess har vært Miljøfyrtårn-sertifisert i mange år, og administrerende direktør Kai J. Gulbrandsen gratulerer Miljøfyrtårn med EU-godkjennelsen.

– For oss som har vært Miljøfyrtårn-sertifisert i mange år føler vi en oppriktig stolthet over godkjennelsen. Det er nok et bevis på at Miljøfyrtårn-sertifiseringen er en kvalitativ god tredjepartssertifisering av miljøarbeidet i vår virksomhet. Samtidig viser det at Miljøfyrtårn-sertifiseringen både er innovativ og moderne, sier han.

Kristiansand kommune deler også gleden over at Miljøfyrtårn ikke bare har klart å bli en anerkjent nasjonal miljøsertifiseringsordning, men nå også er blitt anerkjent internasjonalt.

– Vi er stolte over at det som startet som en liten offentlig-privat innovasjon her i Kristiansand, nå er den første nasjonale ordningen i Europa med et slikt kvalitetsstempel. Det gir mye kredibilitet både til metodikken og systemet i Miljøfyrtårn-ordningen, men også til alle virksomheter som har valgt å bli Miljøfyrtårn-sertifisert, og som nå kan bevise at de etterlever en internasjonal miljøstandard, sier ordføreren i Kristiansand, Harald Furre.

(Pressemelding)


Retailmagasinet kommer ut åtte ganger i året, og dekker ulike aspekter av fag- og detaljhandelen, uavhengig av varesortiment. Vi gir deg nyheter, fagartikler og case som bidrar til inspirasjon og verdifull innsikt i en bransje som er i stadig utvikling.

Se hva vi skriver om her

Bestill abonnement

Last ned enkeltsider eller hele bladet

Du kan abonnere på retailmagasinet.no sitt ukentlige nyhetsbrev gratis her