MINDRE SVINNE: Kjøpmann Jan-Ivar Florentz ved Spar Nordstrand i Oslo har kjørt prosjektet siden i høst. Foto: NorgesGruppen

Restekjærlighet reduserer svinnet

På ett år har supermarkedkjeden Spar redusert svinnet i butikk med nærmere 2,8 millioner kroner gjennom prosjektet Restekjærlighet.

Publisert

Dette tilsvarer nærmere 90 tonn med mat som i mange tilfeller ville gått rett i søpla.

– Som supermarkedkjede har vi et ansvar i forhold til miljøet. Vi har 276 butikker land og strand rundt, og er en viktig del av mange lokalmiljøer. Vi ønsker å gjøre en verdifull innsats og være en bidragsyter til at vi totalt sett kaster mindre mat, sier prosjektleder for Restekjærlighet, Espen Andersskog i Spar, ifølge en pressemelding.

 

Kunden gjør et bevisst valg

Prosjekt Restekjærlighet går i bunn og grunn ut på å sette nedprising av varer med kort holdbarhet i system – et system som gjør det lett for de handlende og de ansatte å følge med og følge opp.

Trygg mat-rutinen i Spar innebærer at mat som har to dager igjen av «best før»-dato fjernes fra butikkhyllene. Varene som ikke benyttes i varmeskap, eksponeres nå med merking i disk, side om side med ordinære produkter.

– Det er viktig for oss å presisere overfor kunden at kvaliteten på varene er like god og at redusert pris kun er en kompensasjon for kort holdbarhet - kunden skal ha et reelt valg til å gjøre et bevisst valg, sier Andersskog.

 

Enkelt system

Spar Nordstrand i Oslo har kjørt prosjekt Restekjærlighet siden i høst, og allerede sett at det bærer med seg mye positivt. Butikken har i utgangspunktet kjørt varer med kort holdbarhet til produksjon i ferskvaredisken, og hatt lavt svinn, men hadde et ønske om å redusere svinnet ytterligere.

– Det er et enkelt system å forholde seg til, og vi ser for eksempel at varene som ikke benyttes til produksjon i butikken kan unngå å havne på svinn-listen, sier kjøpmann Jan-Ivar Florentz som legger til at det også oppfattes positivt blant kundene.

– For oss som butikk er det en enkel og effektiv måte å fortelle kunden at vi bryr oss om miljøet. De nedprisede varene forsvinner som oftest raskt ut av butikk, sier han.

 

Tar utfordringen

Hvert år kaster vi i Norge over 300.000 tonn mat som kunne ha vært spist. NorgesGruppen har en målsetning om 20 prosent reduksjon av kasting av mat innen 2015. Prosjekt Restekjærlighet i Spar er i tråd med dette.

– Vi tar utfordringen og ønsker å bidra til å gjøre vårt til at vi når et felles mål. Vi er selvfølgelig fornøyde med innsatsen som gjøres ute i butikk allerede, men gleder oss til fortsettelsen når enda flere butikker kommer med. Per i dag er 61 av 276 butikker på løsningen, så det sier seg selv at potensialet er stort, sier Andersskog.

 

 

Powered by Labrador CMS