Du er her

Trendene fra Tendence

Individuell, bærekraftig og kreativ er nøkkelord som summerer opp trendene fra Tendence 2018. Lanseringene for andre halvår viste tydelig at det ikke lenger er én eneste trend. Moten er det som faller i smak – og det gir masse spillerom for kreativitet, eksperimentering og humor.
Av Pressemelding
Publisert 13.07.2018 09:27

Denne utviklingen kommer for eksempel til uttrykk i den aller nyeste ethno stylesom blander inspirasjon fra de mest varierte kulturer til å skape noe helt nytt. I tillegg til typiske tradisjonelle mønstre og motiver, finner vi at håndverksferdigheter og skjønnheten i det ufullkomne har vunnet fram i jakten på det fremragende. Som har opprinnelsen og historien til produktene, design og dem som skaper produktene. Og det er nye påvirkninger i å blande inn i miksen av kulturer, inkludert smykker og dekorative elementer av innfødte amerikanske og australske folkegrupper. I tillegg er det en veldig dekorativ rikdom, hvor kraftige farger og masse glitter og glamour slår an en moderne tone. Stilen kjøres tett, igjen og igjen, gjennom fintrukne, ofte humoristiske detaljer. Derfor kan du så å si finne en gris med vinger iført en hatt eller en flygende hjelm, som titter ut gjennom krystallglassene på en nyttårsfeiring.

Natur og sjø

Men det naturlige, skandinaviske utseendet fyller fortsatt en viktig funksjon. Den siste 'lagom' livsstiltrenden kommer opprinnelig fra Sverige. Den dreier seg om å finne den rette balansen i livet, gjøre ting med moderasjon. Ikke for mye, ikke for lite. Dette er tydelig hjulpet av rolige omgivelser, som skaper en følelse av velvære med mye tre, betong, stein.


Gulltoner blandes med nyanser av blått og fiolett – her fra AM Design på Tendence 2018.

kurvfletting og selvfølgelig tekstiler som sengetøy og ull. Vi kommer heller ikke unna den mangefasetterte strand-trenden som kan finne et bredt spekter av uttrykk, alt fra ekko av sommer på stranden til en klassisk kaptein-stil.

Harmoniske fargesettinger

De mange svært varierte designelementene i dag er bundet sammen med koordinerte, harmoniske fargesettinger. I hvert tilfelle er en sterk grunnfarge utviklet til en rekke nyanser fra lys til mørk. Fargesettingene for å studere høst- og vintersesongene 2018/2019 er Bordeaux, bensin og karri, så vel som årets farge – ultrafiolett, som nå slås ut til fulle. Ser vi

mot våren, kan vi forvente fremfor alt friske rosé- og mint-toner, så vel som en lys sennep. Nyanser av blått, denim og indigo fortsetter å være veldig mye på moten.

Uunnværlig: skinnende overflater og fluffy stoff

Gull, messing og sølv er aldri langt unna når det kommer til å skape tonelag på tvers av alle trender og stiler. Overflater varierer fra svært polert til tradisjonelt mønstret, gravert eller perforert og inkluderer alle slags patinaeffekter. Når det gjelder materialene som brukes, har taktile opplevelser blitt et absolutt must. Overflater er fint polert, eller de er tiltalende og interessant strukturert. Fine fløyelssaker, koselige kunstige pelser, fluffy tepper og myke fjær florerer for å smigre sansene.

Det være seg terrassen eller vinterhage – det begynte som sommer-dagligstue, som har utviklet seg til et velværested hele året. Til å holde disse områdene varme, selv på kaldere tider av året, er det peiser og stilige ovner i messing, med et design som minner om filmlys fra 1920-tallet. Multifunksjonell belysning tjener til å lage en avslappet, moderne atmosfære, med armaturer som ikke bare endrer farge, men også fungerer som bluetooth høyttalere og champagnekjølere. En spesielt iøynefallende utstilling er en flettet strandstol som har blitt tilpasset som søppelbøtte. Og en hærskare av fugler av alle slag...


Fred og ro er alltid hyggelig – som utstillerne Chic.mic her demonstrerer med sin dovendyrfamilie.

Du kan ikke ha trender uten dyr! Denne gangen leder lamaen feltet, tett fulgt av sjiraffen, sebra, panda og dovendyr. Og ikke å forglemme en hel rekke eksotiske fugler, inkludert flamingoer, papegøyer og araer, samt noen fantastiske nye kreasjoner. Også sommerfugler, fluer, biller og edderkopper. Når det gjelder sjøside-trenden, ser vi et økende antall maneter, reker, krabber og koraller.

Feiringer i svart og hvitt

I adventtiden sprer stjerner, lys, leker, dekorasjoner, engler, nisser, ulike skogsdyr sammen med lamaer, sjiraffer og sebraer julestemning. Så lenge det dreier seg om fargetrender, finner vi variasjoner fra ultrafiolett, Bordeaux/rosé og bensin/mynte til ekstremt varme gultoner og gull. De som fortsatt vil feire med tradisjonelt rødt, gjør det ved å kombinere med lyst tre. I påsken blir ting lysere og friskere igjen med lettere nyanser av rosé og mynte. Det som kobler sammen motebevisste nisser og påskeharer er deres slående antrekk i svart og hvitt.

Gaver med god smak og god samvittighet

Tendence tilbød et overflødighetshorn av ideer for denne spesielle aspirasjonen. Følgelig er det de enkleste av designerobjekter i tre som tar vare på noen av de små, hverdagslige ting i livet – fra den ydmyke tannbørsten til husholdningenes utallige nøkler. Dessuten trenger disse ikke lenger å skrangle rundt takket være 'Keykeeper' (‘nøkkelholder’), som organiserer nøkler som en lommekniv. Familier med små barn vil glede seg over utendørs lekematte, som kan omdannes til pose med et enkelt håndgrep. En liten åpning sikrer at vann og sand lett slipper ut. En utmerket gaveidé, spesielt for unge hundeeiere, er "ball launcher": en pistol som skyter tennisballer inn i hundens treningsområde. Og igjen: Gourmetgaver kommer ofte i krukker og flasker, inkludert sjokoladefondue, vinkopp med basilikum og eplegin.

Rikelig juvelbehengt

Når det gjelder smykker, kan vi risikere litt mer neste sesong. De som har råd til det, vil gå for diamantbelagte amuletter med matchende armbånd. Andre, som liker å endre stilen sin så ofte som mulig, vil kanskje være modige nok til å iføre seg et statement-kjede med et indiansk ethno style. Som for vesker er det – som vanlig er når det gjelder problemer med mote – funksjonelle betraktninger å måtte ta hensyn til, smart innarbeidet med en blanding av farger og mønstre. Andre design er til å klikke på sykkelen.

Vesker laget av fin trefinér synes enkle og samtidig spesielle med hensyn til virkning.

Neste Tendence vil bli avholdt fra 29. juni til 2. juli 2019.

Nøkkelord