”Undergrunnsstasjon” for søppel

Med sitt Subwaste-konsept går Galleriet kjøpesenter i Bergen nye veier for å nå sine miljømål.

Publisert
Utfordringen fra Galleriet til det samarbeidende reklamebyrået var ganske enkel: Lag Norges kuleste miljøstasjon!

Økt sorteringsgrad


Som så mange andre kjøpesenter er utfordringen for Galleriet at man har mange ulike virksomheter med variert avfall. For et bysenter med små uteområder og liten plass i kjelleren er utfordringen samtidig å finne plass til alt søppelet og oppnå en tilfredsstillende sorteringsgrad.

- Vi opplevde en del logistikkutfordringer, og det var også litt av bakgrunnen for dette prosjektet, forteller senterleder Hågen Solheim.

- Sorteringsgraden på huset lå på 43 prosent. Det gamle avfallsrommet var mørkt, slitt og luktet dårlig. Det førte til at de ansatte på senteret ikke trivdes med å gå ned dit. Veldig mye av avfallet gikk dessuten i restavfallet, forteller Solheim.

Norges kuleste


Løsningen ble "Galleriet Subwaste", en miljøstasjon i kjelleren, inspirert av undergrunnsbanen i London. I følge Solheim vurderte man ulike konsepter for avfallsrommet. Den første tanken var temaet "regnskog", med grønne vegger og trær.

- Men i forhold til at vi ønsker å være et urbant senter som gir folk en storbyopplevelse, så passet egentlig ikke regnskog-konseptet inn. Derfor munnet det ut i en "undergrunnsstasjon", forteller Solheim.

- Rommet skal jo dessuten tåle slitasje, og en undergrunnsstasjon tåler å se litt slitt ut. Det gjør ikke en regnskog. Det hele er gjort med glimt i øyet, og hovedbriefen til reklamebyrået som hjalp oss med utformingen var å lage Norges kuleste miljøstasjon. Det føler vi at vi har klart, sier senterlederen, som har som mål at Galleriet skal ha en sorteringsgrad på 60 prosent i løpet av 2013.

Velfungerende system


Systemet i avfallsrommet er delt opp i 11 fraksjoner, og de butikkansatte sorterer selv søppelet, som deretter blir finsortert av Galleriets ansatte.

- Logistikken er slik at vi hele tiden må tømme containerne. Derfor har vi lagt opp til første og andre sortering, forteller markedsansvarlig på Galleriet, Maria Strandenes.

Man har strenge regler for renhold, og i motsetning til tidligere behandles rommet nesten som et fellesareal. Man har også lagt vekt på svært godt lys, farger og ikke minst lukt og musikk. Håndskrevne lapper er fjernet, og de ulike pressene er tydelig merket med både skilting og ulike farger knyttet til de ulike kategoriene. Streker i gulvet, tydelig inspirert av det velkjente kartet over Londons undergrunn, viser vei til endestasjonen for papp og papir, plast, glass og metall, elektrisk avfall, lysrør, matavfall og annet avfall som leietakerne på Galleriet må kvitte seg med.

- Systemet er enkelt å forstå, og avfallet kommer dit det skal, forteller Strandenes.

Økt internt engasjement


Både hun og senterleder Hågen Solheim opplever at prosjektet har fått en solid forankring hos alle ansatte på senteret.

- Alle har vært involvert fra begynnelsen, og vi har vært bevisst på å kontinuerlig oppdatere alle leietakerne. Det har skapt et eierskap til prosjektet. Det har blitt en liten snakkis på huset, og miljøstasjonen har blitt en møteplass hvor folk gjerne stopper opp og tar en prat istedenfor å skynde seg ut. Det har skapt engasjement, og det virker som butikkene også har fått mer engasjement internt når de ser hva vi som senter gjør. Nå opplever vi at folk tar seg bedre tid til å sortere avfallet, og ikke minst at de er bedre forberedt når de kommer til miljøstasjonen forteller Strandenes.

- En ting er jo at vi ønsker å være flinke på dette med sortering og at vi bryr oss om miljøet. En annen ting er jo lønnsomhet i forhold til leietakerne. Dette går jo på felleskostnadene, som vi selvsagt ønsker at skal ned, påpeker senterleder Hågen Solheim.

- Dessuten er det gøy å gjøre noe litt annerledes. Hvorfor ikke gjøre noe gøy ut av noe så kjedelig som søppel, og skape engasjement rundt det, sier Solheim, som samtidig berømmer huseier for å ha sett verdien av prosjektet.

- De har tatt den største økonomiske biten av dette, og føler at det har vært en god investering.
Powered by Labrador CMS