VÆR ÅRVÅKEN: - Det kan være vanskelig for kundene å vite om produktene de kjøper leverer det de lover, og ECs liste over dårlige løsninger er bekymringsfull lesning, sier daglig leder Arvid Furru i OSRAM Norge.
VÆR ÅRVÅKEN: - Det kan være vanskelig for kundene å vite om produktene de kjøper leverer det de lover, og ECs liste over dårlige løsninger er bekymringsfull lesning, sier daglig leder Arvid Furru i OSRAM Norge.

Advarer mot lavkvalitets-LED på det norske markedet

Mer enn 70 utilstrekkelige eller ulovlige LED-baserte produkter har blitt trukket tilbake fra salg i løpet av de fire årene som har gått siden Europa begynte utfasingen av glødepærer til fordel for LED-pærer av høyere kvalitet, avslører belysningsfirmaet OSRAM.

Publisert
De aktuelle produktene, hvorav mange er importvarer av dårlig standard, spenner fra individuelle LED-pærer til komplette belysningsløsninger for industriell, profesjonell og privat bruk. De ble trukket tilbake av Europakommisjonen (EC) som et forebyggende tiltak for å beskytte kjøpere fra potensiell risiko som elektrisk støt, svimerker eller brann.

- Bekymringsfullt

- LED-belysningsprodukter har forvandlet belysningsindustrien. Ekte, høykvalitets LED-produkter er opptil 90 prosent mer energieffektive og gir lavere utgifter. Problemet er at det kan være vanskelig for kundene å vite om produktene de kjøper leverer det de lover, og ECs liste over dårlige løsninger er bekymringsfull lesning, sier daglig leder Arvid Furru i OSRAM Norge.

- Mens lovverket bidrar til å beskytte kunder mot farlige produkter, bør brukere av belysningsprodukter også være årvåken mot billige LED-produkter ettersom mange gir dårlig ytelse hva gjelder lysstyrke og levetid. Selv om disse er lovlige, er det fortsatt stor mulighet for at de er bortkastede kjøp, sier Furru.

- Av denne grunn, har vi utviklet en veiledning som skal hjelpe kunder å navigere seg gjennom markedet og finne en løsning som de kan stole på; en løsning som er støttet av år med forskning, utvikling og solid sikkerhetstesting, sier Furru.

Egen database

Fullstendig liste over tilbakekalte produkter finnes i ECs rapid alert system for non-food dangerous products (RAPX) database. Eksempler inkluderer et 30 kilos lysanlegg (som festes i taket) som lett kunne falle ned; lysarmaturer med så skarpe kanter at de kunne kutte over ledninger; en hundeformet lykt for barn som hadde synlige elektriske komponenter under ladning; julelys for utendørs bruk som ikke var vannavvisende; elektriske kabler med støpsel som er dårlig festet, eksempelvis med svak lodding eller dårlig lim; utilstrekkelig varmeresistente støpsler; og ladere som smelter.

I Storbritannia har Lighting Industry Association (LIA) og National Measurement Organisation (NMO) lansert et markedsovervåkningsprosjekt som skal slå hardt ned på import av LED-produkter av utilstrekkelig kvalitet.