Roelant Prins i Adyen har vært på NRF og konkluderer med at KI representerer muligheter for retail, men fortsatt ikke er helt klart for praktisk bruk.
Adyen
– Generativ KI vil ikke redde detaljhandelen – ennå
Roelant Prins, COO at Adyen har vært på NRF-konferansen i New York, og har gjort seg følgende refleksjoner rundt KI.
På samme måte som alle andre sektorer i verden, var generativ KI månedens snakkis på årets viktigste samling for retail, NRF-konferansen i New York. Fra markedsledere innen logistikk og teknologi til verdenskjente merkevarer, forventer alle et paradigmeskifte i måtene å jobbe og konsumere på innen detaljhandelen.
Tre dager senere er jeg ikke nærmere svaret på hvordan dette hete tema vil tas i bruk innen detaljhandelen, deres leverandører eller kunder. Årets tema var generativ kunstig intelligens, og selv om konferansen ikke manglet spennende idéer og spådommer for fremtiden, var det varige inntrykket "generere hva, for hvem, hvordan og hvorfor?"
Hvordan KI for detaljhandelen er uviss og ikke fastsatt
Mange foredragsholdere nevnte generativ KI og fremhevet hvordan selskapet deres lanserer KI-funksjoner, jobber på en KI-sentrisk måte. Men etter hvert som samtalene fortsatte, så det ut til at aspektet ved KI satt fast på et konseptuelt stadium. Følelsen du får som lytter er at KI i detaljhandelen er i “hva-fasen”, ikke hvordan. Hvordan vil det bli implementert? Enda viktigere - hvordan vil det gagne forbrukeren?
Fenomenet og alle ambassadører vil måtte vise at generativ KI ikke bare automatiserer og eliminerer kjedelig arbeid for de ansatte, men også gir bedre opplevelser for forbrukeren og kunden. Etter innholdet i konferansen å dømme, er juryen fortsatt på søken etter dette.
Helheten er mer enn summen av KI-delene
KIs brukstilfelle i detaljhandelen kan bare gå så langt som bransjens evne til å spore og forstå den samme kundereisen. I følge McKinsey sier over to tredjedeler i detaljhandelen at deres "største utfordring innen personalisering er innsamling, integrasjon og utnyttelse av kundedata". Dette er flaskehalsen som muliggjør eller utelukker KI som et transformativt verktøy for både detaljhandelen og kundene deres. For at verktøykassen til KI skal gå fra samtaleemne til noe som driver verdi, må detaljhandelen spørre seg selv hvilke data de kan generere fra hver kanal (f.eks. betalingsdata, nettsidetrafikk, nyhetsbrev, osv.) og hvordan de kan lage forutsigbare modeller ut av dette datasettet.
Siden de fleste i detaljhandelen i dag er omnikanalbaserte – mens kundene deres er kanalflytende i deres kundereise og merkeinteraksjon – vil merkevarer måtte mestre de digitale fotsporene i disse kundereisene før de tenker på å utnytte nevnte data med de nyeste KI-funksjonene. Forstå hvordan du bruker ditt eget kart og kompass før du setter ut på reisen med KI.
Størrelse er avgjørende
Ved å lytte til foredragsholdere på NRF ble det klart at større selskaper vil ha et forsprang innen KI. De globale teknologigigantene er godt posisjonert i markedet ettersom de har utviklet modeller og nøkkelferdige KI-løsninger i årevis. Innenfor detaljhandelen vil mengden data som produseres diktere konkurransefordelene som bruken av KI kan generere.
Tommelfingerregelen er at mer data tilsvarer bedre og mer forutsigbare modeller. I lys av dette er det de største aktørene innen detaljhandelen og globale bedrifter innen detaljhandelen som regjerer. Nøkkelen er å lage personlige reiser for den enkelte kunde, men kundene er ikke så unike som de liker å tro, og flere kunder er lik bedre modeller.
Jeg er ikke imot KI eller dens foreslåtte fordeler for selskapene og forbrukerne av detaljhandelen - snarere tvert imot. Mulighetene er uendelige, men NRF forsterket inntrykket at de forblir som sådan – muligheter.