Bergans og Spinnova hedres for bærekraft

Spinnova og Bergans hedres med Sustainability Achievement i ISPO Award 2020.

Publisert

Siden lanseringen av "The Collection of Tomorrow" har Spinnova og Bergans opplevd stor interesse rundt prosjektet. Nå får produktet og prosjektet utmerkelse og oppmerksomhet i ISPO Award 2020.

Bærekraft blir et stadig mer integrert kriterium i ISPO-award og vurderes av en egen ekspertjury. I tillegg vurderer de enkelte juryene i hver kategori produktene utfra deres innovative verdi, design og funksjonalitet. Slik bedømmer bærekraftsjuryen The Collection of Tomorrow:

– Her har Bergans latt prinsippene for sirkulær økonomi være ledende i utviklingen av produktet. Det kombinerer innovative og bærekraftige materialer og er utført i et rent design med fin detaljering. Bergans inviterer også forbrukeren inn sin sirkulære tankegang ved å gi mulighet til å kjøpe seg inn som deleier i materialmengden. Som deleier får man mulighet til å resirkulere produktet og forme det til et nytt.

Mer bærekraftig

Det var i oktober at Spinnova og Bergans kunngjorde sitt langsiktige samarbeid, som har som mål om å utvikle en ny og betydelig mer bærekraftig produksjonsmetode for tekstiler. Deres felles prosjekt er å fortsette utviklingen av en cellulosebasert tekstilfiber som er 100 % resirkulerbart og ikke benytter skadelige kjemikalier i fremstillingen. Spinnova og Bergans mener teknologien har potensial til å revolusjonere tekstilindustrien globalt.

The Collection of Tomorrow ble lansert på Black Friday. Produktet var da fremdeles en prototype og bare tilgjengelig i et svært begrenset antall. Det var tydelig at dette prosjektet ikke bare handlet om å utvikle nye materialer og produkter, Bergans var også ivrig etter å teste ut nye og sirkulære forbruksmodeller.

Stor interesse

Lanseringskampanjen oppfordret forbrukerne til å kjøpe seg inn som deleiere i materialmengden, og med bli testere av det nye materialet. På grunn av knapphet på Spinnova-materialet, måtte man søke om å bli deleier. De som ble valgt måtte signere en deleier-kontrakt og betale et depositum på 1.500 kr før de fikk en ryggsekk tilsendt. Konseptet er at deleierne, etter en viss tids bruk, skal returnere ryggsekken og få den resirkulert og omformet til et nytt og annerledes produkt.

Spenningen var stor ved lansering. Ville forbrukerne ha et så annerledes og nyskapende konsept? Kort tid etter lansering begynte søknadene å tikke inn. De fleste fra Europa, men det var også søkere fra India, Taiwan, Vietnam, USA, Australia, New Zealand, Tyrkia og De forente arabiske emirater. Da Bergans bestemte seg for å lukke søknadsskjemaet, ganske enkelt fordi de hadde nok søkere, hadde de mottatt 150 søknader.

Felles for de fleste søkerne er at de er naturelskere med stor interesse for bærekraft løsninger og et ønske om å bidra til et mer sirkulært forbruk.

Powered by Labrador CMS