Etter den offisielle åpningsseremonien av Uno-X Åsane. Fra venstre Pål Kårbø, fylkesvaraordfører i Hordaland, Øyvind Leistad, utviklingsdirektør i Enova, Julie Andersland byråd for klima, kultur og næring i Bergen og Ole Johannes Tønnessen daglig leder i Uno-X Norge. (Foto: Cecilie Bannow)

Uno-X har åpnet sin første hydrogenstasjon i Bergen

På energistasjonen Uno-X Åsane som offisielt åpnet i dag kan kundene tanke hydrogen, bensin eller diesel. Dette er den første stasjonen i Bergen som tilbyr hydrogen.

Publisert

– Vi ønsker å gi hydrogenbilen en reell sjanse hos norske bilister, derfor bygger vi energistasjoner som tilbyr hydrogen, sier daglig leder i Uno-X Norge Ole Johannes Tønnessen i en pressemelding.

I dag åpnet han Uno-X Åsane, og når Uno-X Søreide om kort tid åpner, vil Bergen ha to hydrogenstasjoner.

– Da håper vi at hydrogenbil blir et aktuelt alternativ for bilister i Bergensområdet, sier Tønnessen.

Støtteordning for kjøp av brenselcellebiler

Engasjementet for hydrogenstasjoner i Bergen er stort, og mange lokale aktører har vært pådrivere. Hordaland fylkeskommune, Bergen kommune, Greenstat, Bergen Bilutleie og Bergen Taxi har hydrogenbiler i dag, og flere aktører har bestilt.

Med på åpningen av den nye stasjonen var fylkesvaraordfører i Hordaland Pål Kårbø, byråd for klima, kultur og næring Julie Andersland, og markeds- og utviklingsdirektør i Enova Øyvind Leistad.

– Fylkeskommunen ønsker at mange kan ta i bruk den nye hydrogenfyllestasjonen, og vi har satt av midler til en støtteordning for kjøp av brenselcellebiler til næringsvirksomhet i 2018. Målgruppa er drosjer, og andre transportvirksomheter. Tilskuddene blir lyst ut i vår og er en del av fylkeskommunen sitt kontinuerlige arbeid for å redusere klimagassutslippa, sier fylkesvaraordfører i Hordaland Pål Kårbø.

– Markerer starten på et hydrogeneventyr

Green executive officer i Greenstat, Vegard Frihammer, forteller at hydrogenstasjonen i Åsane er resultatet av et godt samarbeid mellom lokale aktører på Vestlandet og Uno-X som en nasjonal utbygger av infrastruktur.

– At en aktør som Uno-X er villig til å investere i hydrogenstasjoner i Bergen er avgjørende for at denne typen prosjekter skal lykkes. Stasjonen markerer også starten på et hydrogeneventyr innen transport på land og sjø hvor energi og teknologimiljøet på Vestlandet kan spille en sentral rolle, sier

Norges hydrogenbilhovedstad?

Byråd for klima, kultur og næring, Julie Andersland, håper det er en hydrogenrevolusjon på trappene

– Jeg håper og tror vi kan bli Norges hydrogenbilhovedstad. Bergen er allerede Norges suverene elbilhovedstad. Byrådets mål er en fossilfri by innen 2030, og da er arbeidet aktører som Uno-X gjør for utbygging av infrastruktur for nullutslippskjøretøy helt avgjørende, sier Andersland.

Øyvind Leistad i Enova påpeker at vi på sikt må transportere oss helt uten utslipp, og hydrogen kan ha en viktig rolle å spille for at vi skal komme i mål med det.

– Da trenger vi aktører som Uno-X som ønsker å bygge hydrogenstasjoner og få i gang dette markedet. Nå får drosjenæringen og andre i Bergen mulighet til å bygge erfaring med bruk av hydrogenbiler, erfaringer som kan komme aktører i hele landet til gode, sier Leistad.

Økonomisk støtte fra Enova

I løpet av 2018 åpner Uno-X også to hydrogenstasjoner i Akershus med støtte fra Enova.

– Vi er takknemlige for økonomisk støtte fra Enova til stasjonene i Bergen, og ser frem til videre samarbeid med Enova og lokale myndigheter når vi skal etablere de neste hydrogenstasjonene våre, avslutter daglig leder i Uno-X Norge Ole Johannes Tønnessen.

(Pressemelding)

Retailmagasinet kommer ut åtte ganger i året, og dekker ulike aspekter av fag- og detaljhandelen, uavhengig av varesortiment. Vi gir deg nyheter, fagartikler og case som bidrar til inspirasjon og verdifull innsikt i en bransje som er i stadig utvikling.

Se hva vi skriver om her

Bestill abonnement

Last ned enkeltsider eller hele bladet

Du kan abonnere på retailmagasinet.no sitt ukentlige nyhetsbrev gratis her

Powered by Labrador CMS