I 2025 er minst ett nordisk land tilnærmet kontantløst

Deloitte la i går fram rapporten "Nordic Mobile Payment Report 2019 – Chasing Cashless". Kontantenes betydning blir stadig mindre, mens betalingskort fortsatt dominerer i butikk.

Publisert

Deloitte skriver at mobile betalingsløsninger de senere årene har gått fra å være nisje til å bli allment tilgjengelig. I løpet av bare et par år med masseadopsjon, har mobiltelefonen blitt den vanligste betalingskanalen for person til person-betalinger (P2P) i Norge, samtidig som kontantenes andel av den totale pengemengden i samfunnet har falt under 2,5 prosent.

Monitor Deloittes eksperter tror at kontanter fortsetter å gå tilbake som betalingsmiddel i årene fremover, og predikerer at minst ett av de nordiske landene er tilnærmet kontantløst innen 2025.

Den nordiske rapporten tar for seg kontantenes rolle i samfunnet, mobillommebokens posisjon opp mot bankenes egne mobilapplikasjoner, mobiltelefonens rolle i netthandel og mobillommebokens bruk på tvers av generasjoner. Det er også store forskjeller de nordiske landene imellom.

Kamp om e-handelen

Mobile lommebøker dominerer person til person-transaksjoner, mens betalingskort dominerer betalinger i butikk. Vi ser likevel en vekst i butikkbetalinger via mobil, gjennom mobile lommebøker og butikkenes egne mobilapplikasjoner.

Det er derimot kamp om betalingsmetoder i e-handelen – og den prefererte metoden varierer i Norden.

Nordmenn foretrekker kort

I Norge og Danmark foretrekker vi debet- og kredittkort når vi netthandler, mens Sverige foretrekker faktura. Finland betaler helst direkte gjennom bank. Nye betalingsmetoder, som mobile lommebøker, inntar markedet og øker konkurransen.

Nordmenn ligger i toppen på direktebetalinger mellom personer med mobil og i antall kontantløse transaksjoner. Kilde: Deloitte

Suksessen med de nordiske mobillommebøkene har skapt internasjonal interesse. To av hovedaktørene, MobilePay i Danmark og Vipps i Norge, har tydelig kommunisert sine internasjonale ambisjoner.

Det er også godt kjent at nordiske forbrukere elsker sine betalingskort. Mens Danskene har 1,6 kort per hode, har vi nordmenn hele 3,1 betalingskort hver. Vi bruker de også mest i Norden – med 430 kortbetalinger i året.

Bruken av minibanker går ned, men det er fremdeles store variasjoner mellom de nordiske landene. Mens nordmenn tar ut penger åtte ganger per år, tar Finnene ut kontanter over 20 ganger i året.

Funnene og prediksjonene er basert på nasjonalt representative utvalg av forbrukere mellom 18 og 75 år, i Norge (1005), Sverige (2002), Danmark (1003) og Finland (1000), samt nasjonalbankenes egne rapporter.

Rapporten kan lastes ned her.

Powered by Labrador CMS