Ill. foto: Martin D. M./GettyImages

Apple Pay gir Santander stor pågang

Santander utsteder rekordmange kort til nye kunder som vil betale med Apple Pay. Antall butikker som tar i mot kontaktløst øker, men dagligvarekjedene holder foreløpig igjen.

Publisert

Kommersiell direktør Børge Liavik i Santander Bank forteller at pågangen har vært stor etter at de i slutten av juni offentliggjorde at de lanserte Apple Pay for sine kunder.

– Mange har skjønt at Apple Pay er tilgjengelig uten at du må gå den tungvinne veien om å bytte bank. Det holder å bytte kort. Selve lanseringsuken utstedte vi åtte ganger så mange kort som i en normal uke, og trøkket er fortsatt stort. Kundene har tydelig satt stor pris på at vi tilbyr tjenesten fra dag én, sier han til Retailmagasinet.

Han forteller om en dame på 84 år som søkte om Gebyrfri Visa fordi hun ville ta i bruk Apple Pay. Hun var så ivrig at hun dagen etter ringte og purret for å høre når kortet kom.

Erfaringer

Han lister opp flere interessante erfaringer som de har gjort seg så langt:

- De som har aktivert tjenesten bruker allerede Apple Pay i 63 prosent av transaksjonene de gjør med kortet sitt.

- Apple Pay brukes mye til restaurantbesøk, underholdning og kjøp av elektronikk.

- De som bruker Apple Pay handler oftere og mer enn de som ikke bruker tjenesten. Det er altså en veldig attraktiv kundegruppe.

- Gjennomsnittlig transaksjon er per nå i underkant av 500 kroner.

Kontaktløst brer om seg

– Kontaktløs betaling blir nå vanlig i flere og flere butikker, og vårt inntrykk er at endringene skjer fortere nå etter lanseringen av Apple Pay. Det er gøy å se at stadig flere butikker åpner for kontaktløs betaling etter at kundene har etterspurt det. Vi tror at denne endringen vil gå enda raskere fremover etter hvert som butikkene ser at det blir enklere for kundene, raskere betaling og mindre kø i kassa, sier Liavik.

De aller fleste betalingsterminaler er allerede klargjort for kontaktløs betaling. Men muligheten er bare ikke skrudd på. Det eneste butikken trenger å gjøre, er å kontakte leverandøren av betalingsterminalen for å få aktivert tjenesten, påpeker Liavik.

Sikkerhet og personvern ligger i kjernen av Apple Pay. Når du benytter et kredittkort gjennom Apple Pay lagres ikke kortnummeret på enheten eller på Apples servere. I stedet tildeles et unikt enhetskontonummer som krypteres og lagres sikkert på enheten. Hver transaksjon autoriseres med en unik, dynamisk engangs sikkerhetskode.

Børge Liavik er kommersiell direktør i Santander.

Men dagligvarehandelen bremser

Børge Liavik mener at den største åpenbare «mangelen» i markedet nå er at de store dagligvarekjedene enda ikke har skrudd på kontaktløs betaling som standard.

– Vi er kjent med at enkelte av dem foretar uttesting i enkeltbutikker. Mottakelsen av Apple Pay har vært veldig entusiastisk på kundesiden, så vi tror den matvarekjeden som er først ut, kan bli populær hos kundene. Og i tillegg høste lønnsomme erfaringer gjennom forspranget de får på konkurrentene, sier Liavik.

Det kommer da også uansett: Innen et drøyt år, den 1. januar 2020, må alle som vil tilby betaling med kredittkort fra VISA og Mastercard ha åpnet for kontaktløs betaling.

– Folk forteller oss ellers at det er en viktig motivasjon at Apple Pay kan brukes på nøyaktig samme måte i utlandet som hjemme i Norge, med en betalingsmåte som er strømlinjeformet internasjonalt. Mange er fortsatt litt usikre når de skal betale med kort i utlandet, med uvante terminaler og systemer. Folk skjønner at en tjeneste som på iPhone benytter fingeravtrykk som identifisering er 100 prosent sikker, avslutter Børge Liavik.

Powered by Labrador CMS