Foto: Dinero.no

Slik vil Apple Pay Cash påvirke konkurransen

Det spekuleres i at Apples vennebetalingsløsning Apple Pay Cash innen kort tid vil bli tilgjengelig for norske brukere. Hvordan vil tjenesten konkurrere mot etablerte Vipps og eventuelle nye aktører? – spør Dinero.no.

Publisert

Det var lanseringen av den norske supportersiden til Apple Pay Cash (bildet) som gjorde at ryktet fikk vann på mølla. Betyr dette at vennebetalingstjenesten vil lanseres i Norge i løpet av overskuelig framtid? – er spørsmålet Dinero.no stiller.

Rulles ut

Tjenesten har til nå kun vært tilgjengelige for amerikanske statsborgere, men mye tyder på at den også er i ferd med å rulles ut i Europa i disse dager. Tjenesten tilsvarer norske Vipps’ vennebetalingsløsning, altså en tjeneste som tilbyr direkteoverføring av penger privatpersoner imellom.

Vipps har feid konkurrerende tjenester som MobilePay og mCash av banen i Norge løpet av de siste årene, men det er antatt at det amerikanske teknologikonglomeratet har kapasitet til å bli en reell konkurrent til den tidligere DNB-eide tjenesten.

– Konkurranse gjør at aktører må skjerpe seg

Den norske finansnæringens hovedorganisasjon, Finans Norge, representerer rundt 240 finansbedrifter som sammenlagt rommer 50 000 ansatte. Kommunikasjonsdirektør i Finans Norge, Jan Erik Fåne, mener konkurranse mellom aktører vil gjøre bransjen bedre, samtidig som forbrukerne får bedre produkter.

– Vi synes konkurranse er bra. Det gjør at alle aktører må skjerpe seg og strekke seg lenger, sier han til Dinero.no.

Det vil også vise seg om også det nye EU-direktivet PSD2 vil tilspisse konkurransen ytterligere. Direktivet, som også skal innlemmes i norsk lov ved starten av neste år, gjør betalinger bankuavhengige. Det vil si at aktører kan ta seg av kontoinformasjonen din og betalingene dine uten at banken er involvert, noe som vil øke konkurransen i betalingsmarkedet.

– Vi vil nok se mange som ønsker å komme seg inn på dette markedet. Som på alle andre områder så vil vel noen få suksess og noen ikke, og så blir markedet mer normalisert etter hvert. Konkurransen vil helt klart bli sterk, sier Fåne.

Usikkert hvordan løsningen vil fungere

Vipps gir i dag tilgang til konto-til-konto-overføringer og straksbetaling som gjør at brukerne umiddelbart kan sende og motta penger. Hvorvidt også Apple Pay Cash vil kunne benytte straksbetaling eller om de er nødt til å belage seg på tidkrevende interbankoverføringer – som Vipps gjorde tidligere – er vanskelig å spekulere i før Apple Pay Cash eventuelt lanseres. Med PSD2 på trappene kan det godt hende at de får straksbetalingtilgangen uansett.

– Vi tilbyr kun løsningen, det som skjer av oppgraderinger av Apple Pay er ikke noe vi er involvert i. Vi vet ikke hvilke løsninger som benyttes ved eventuelle lanseringer av nye tjenester. Det er Apple som eier løsningen, sier Geir Holen, kommunikasjonsansvarlig i Sbanken, til Dinero.no.

Sbanken tilbyr, i tillegg til Santander og Nordea, Apple Pay i Norge. Hvorvidt Apple Pays vennebetaling vil bli bankuavhengig som følger av PSD2-direktivet er vanskelig å forutsi, mener Holen.

– Viktig at vennebetaling fungerer på tvers av enheter

Det er ingen tvil om at det blir større konkurranse når også Apple er om vennebetalingsbeinet. Nordmenn flest bruker iPhone, men Vipps har over tre millioner brukere på en tjeneste som er plattformuavhengig. Apple Pay er kun tilgjengelig på utvalgte Apple-dingser.

– Vi tror at det er viktig at vennebetaling fungerer på tvers av enheter, og ikke er knyttet opp mot en spesifikk plattform. Samtidig tror vi at det er en interesse blant noen iOS-brukere for å teste Apple Pays løsning, og derfor er det viktig at vi fortsetter å videreutvikle tjenesten og lytte til tilbakemeldinger fra brukerne for å levere de beste løsningene også fremover, sier Hanne Kjærnes, kommunikasjonssjef i Vipps, til Dinero.no.

Blant fordelene med Vipps er sikkerhet, effektivitet og brukervennlighet, fastholder Kjærnes.

– Vipps fungerer på tvers av enheter, og pengene kommer rett inn på kontoen din og er disponible rett etter overføring når man bruker straksbetaling. Brukerne våre er også BankID-verifisert, som gir brukerne økt sikkerhet når de vippser.

Likevel anerkjenner Vipps at de nå får hardere konkurranse fra Apple, en teknologigigant som har mange fordeler i betalingsbransjen.

– Apple er en sterkt internasjonal aktør, som er utrolig gode på brukeropplevelser. Som et stort selskap med store muskler kan de også gjøre store investeringer i utvikling, men vi tror samtidig at vår nærhet til brukerne er et viktig suksesskriterie.

Ingen signaler på tilgang til Apples NFC-teknologi

For å gjennomføre kontaktløse betalinger benyttes Near Field Communication (NFC). Også Apple-enheter bruker denne teknologien, men per nå er den kun tilgjengelig for betalinger med Apples egne operativsystemer. Det betyr at Vipps ikke får benytte seg av denne teknologien på lik linje meg Apple Pay, noe som har fått Konkurransetilsynet her til lands til å reagere.

– Vi har ikke fått noen signaler som tyder på at vi kommer til å få tilgang til NFC, og jobber derfor med flere ulike spor for butikkbetaling. I Norge har vi verdensledende infrastruktur for betaling, og dagens løsninger er både raske og billige. Vi tror derfor at det er viktig å se på merverdi og andre deler av kjøpsopplevelsen som vi også kan jobbe med å forenkle i større grad, forteller Kjærnes til Dinero.no.

(Pressemelding)

Powered by Labrador CMS