MER PENGER: Det vil bli brukt mer penger på julehandel i år. Foto: Colourbox
MER PENGER: Det vil bli brukt mer penger på julehandel i år. Foto: Colourbox

Bruker mer penger på julen

Folk i Oslo og Akershus kommer til å bruke mer penger på julen i år enn i fjor.

Publisert

Butikkene i Oslo og Akershus vil trolig omsette for 11,7 milliarder kroner inklusive merverdiavgift i desember. Dette er tre prosent mer enn i fjor, viser en fersk rapport fra Oslo Handelsstands Forening utarbeidet av Kvarud Analyse, ifølge en pressemelding.

– Mange butikker har betydelig merhandel i desember, og for noen er denne måneden helt avgjørende, sier Lars Fredriksen, utviklingssjef i Oslo Handelsstands Forening, ifølge pressemeldingen.

Butikkene i Oslo kommer til å omsette for 6,4 milliarder kroner, mens omsetningen i Akershus vil bli 5,3 milliarder kroner. Netthandelsbedriftene og butikkene på Oslo Lufthavn er ikke medregnet.

 

Asker og Bærum topper

Høyest omsetning per innbygger har butikkene i Asker og Bærum med 10.400 kroner.

– Vel 40 prosent av desemberomsetningen i Bærum legges igjen i mat- og drikkebutikker. Deretter brukes mest kroner i klesbutikkene. I Asker legges det igjen rundt 30 prosent i mat- og drikkebutikker og nesten like mye i møbelbutikker, opplyser utviklingssjefen i Oslo Handelsstands Forening.

I Oslo omsetter butikkene for 10.200 kroner per innbygger, og sentrum har om lag en femtedel av julehandelen i byen. Omsetningen per innbygger i region Follo, region Ullensaker/Eidsvoll og region Lillestrøm vil ligge på henholdsvis rundt 9.250, 8.900 og 8.750 kroner.

 

Mest til mat og drikke

Av desemberhandelen i Oslo og Akershus, går 4,7 milliarder kroner til kjøp av matvarer, drikkevarer og andre dagligvarer. Nest mest går til klesbutikkene som vil omsette for rundt 1,3 milliarder kroner.

– Men det er bransjer hvor desemberhandelen er mer avgjørende. I butikker med salg av spill og leker, antas det at omsetningen vil øke med over 250 prosent i julemåneden, sier Fredriksen.

Det omsettes tre og en halv gang mer kjøkkenutstyr, og tre ganger så mye smykker i Osloregionens butikker i desember enn gjennomsnittet for årets elleve første måneder. Julemåneden er også platebutikkenes og bokhandelens klart viktigste. De omsetter to og en halv gang mer i regionen. I urforretningene øker salget i desember med 140 prosent, mens veskebutikkene og kosmetikkbutikkene dobler salget.