Grunnet smittehensyn kan ikke kunder game hos Elkjøp nå. Men elektronikkjeden har funnet en smart måte å bruke dem på.
Grunnet smittehensyn kan ikke kunder game hos Elkjøp nå. Men elektronikkjeden har funnet en smart måte å bruke dem på.

Elkjøp låner ut gaming-pc'er til virusforskning

Selv om det av smittehensyn ikke er mulig å game i Elkjøps butikker nå, går datamaskinene døgnet rundt. Datakraften lånes ut til forskere i jakt på et Covid19-gjennombrudd.

Publisert

Fakta om [email protected]

  • [email protected] er et såkalt distributed computing-program til bruk i forskning omkring sykdommer, sammensetning av nye medisiner og andre former for molekylær dynamikk.
  • Programtypen sørger for å fordele data over flere maskiner for å korte ned på tiden som trengs for å prosessere større mengder data.
  • Alle kan bli med på [email protected], uten noen kostnader, ved å laste ned programmet til datamaskin. Man kan danne og bli med lag som samarbeider om å prosessere mest mulig data.
  • Gjennom de siste 20 årene har det blitt skrevet mer enn 200 avhandlinger på bakgrunn av resultater non-profit-nettverket har jobbet frem.

Over 200 gamingmaskiner fra Elkjøp har de siste dagene blitt koblet på det verdensomspennende [email protected], som lar privatpersoner donere datakraft til forskning. Prosjektet ble utviklet ved Stanford University for 20 år siden – og siden har datamaskiner fra alle verdens hjørner bidratt til svar på gåter om sykdommer som Alzheimer og Parkinson.

Nå brukes datakraften til forskning på behandling og vaksine mot koronaviruset.

- Slår man sammen alle gamingmaskinene vi har utstilt i våre butikker blir det fort veldig mye prosesseringskraft. Da dette forslaget kom fra en ansatt var det et fantastisk initiativ som vi ble med på umiddelbart, forteller Nils Martin Øyo, gamingansvarlig i Elkjøp Norge.

Nils Martin Øyo er gamingansvarlig i Elkjøp Norge.
Nils Martin Øyo er gamingansvarlig i Elkjøp Norge.

Mer kraft enn supercomputere

Parallelt med at koronaviruset har spredt seg fra land til land, har svært mange gamere og entusiaster lånt bort ledig datakraft. Til sammen har [email protected] fått tilgang på nesten 470 PetaFLOPS prosesseringskraft. For å sette det i perspektiv er det mer enn verdens sju kraftigste supercomputere til sammen.

Mens én maskin alene ville ha brukt svært lang tid på å tallknuse data om Covid-19, kan noen hundre datamaskiner sammen løse komplekse regnestykker på få dager, som igjen kan gi svar på hva som skal til for å knekke viruset.

- Man kan spøke med at vi gamere trives godt med mye hjemmetid foran PCen i disse dager. Men jeg tror mange har et ønske om å bidra så mye som mulig for å komme tilbake til hverdagen. Også ansatte i hjemmekarantene har lurt på hvordan de kan sette opp sin private PC for å være med på Elkjøps «folding-team». Det er innmari fint, sier Øyo.