Skjermdump fra pressekonferansen.
Skjermdump fra pressekonferansen.

Krisepakke for faste kostnader

Koronakrisen påfører næringslivet voldsomme tap, og regjeringen kommer med krisepakker. I dag lanserte regjeringen en pakke som skal kompensere for faste kostnader.

Publisert

Staten innfører en kompensasjonsordning til norske bedrifter, hvor de som har hatt nedgang i omsetningen får dekket faste kostnader. Bedriftene kan søke om økonomiske krisemidler via en digital, selvbetjent portal med et digitalt søknadsskjema som blir automatisk behandlet. Pengene kan være på bedriftenes konto innen tre uker.

Ordningen, som ble lansert av regjeringen ved finansministeren fredag morgen, har en månedlig ramme på 10–20 milliarder og skal i første omgang vare ut mai måned.

– Dette vil gi mange bedrifter en umiddelbar bedring i likviditeten. Det er viktig for mange. Nå er vi i fase to, og den handler om at bedriftene trenger cash – ikke kreditt, sa finansministeren.

Sanner la frem krisepakken sammen med næringsminister Iselin Nybø (V), administrerende direktør Ole Erik Almlid i NHO og administrerende direktør Ivar Horneland Kristensen i Virke, LO-leder Hans-Christian Gabrielsen og Finans Norge-direktør Idar Kreutze.

Kriterier for utbetaling ikke på plass

Det er fortsatt detaljer som mangler, og derfor ikke bestemt hvor mye hver enkelt bedrift kan få, eller hvilke kriterier som skal være avgjørende for å sikre utbetaling.

Aller først skal prinsippene for ordningen presenteres for Stortinget i dag. Deretter skal den behandles av Stortinget over helgen, og ut over i neste uke, opplyste finansministeren om fredag.

– Jeg er glad for at vi i dag kan presentere en ordning som er jobbet fram i tett samarbeid med næringslivsorganisasjonene og bankene, presentert ved Finans Norge, sa Sanner og takket både NHO, Virke, LO og Finans Norge for innspill og samarbeid.

– Detaljene kommer neste fredag, det er fortsatt praktiske elementer som skal på plass. Målet er at ordningen skal være operativ så snart som mulig, sa Sanner.

Ble til gjennom samarbeid

– Vi har etterspurt en kompensasjonsordning for de bedriftene som nærmest over natta måtte stenge ned. Å få på plass en ordning som sikrer bistand til å betale faste utgifter, for å sikre at vi har et arbeids- og næringsliv på andre siden av denne krisen, og ikke minst at det er arbeidsplasser til de mange tusen ledige der ute, er vi opptatt av.

– Jeg vil takke for at trepartssamarbeidet nå så tydelig viser sin effekt, og hvilke resultater vi får fram gjennom den norske modellen, kommenterte LO-leder Hans-Christian Gabrielsen.

Også Virke og NHO har vært tydelige på sine krav til en kompensasjonsordning til norske bedrifter.

Virke fornøyd

– Vi sendte over vårt forslag allerede søndag, og vi er veldig fornøyde med dette som kommer nå, sa administrerende direktør Ivar Horneland Kristensen i Virke.

NHO-direktør Ole Erik Almlid var enig:

– Det vi har hørt i dag er avgjørende. Vi kan ikke bare løse dette med lån og utsatte avgifter, det må kontanter inn. NHO er her for å si at vi ønsker en kraftfull modell med vide rammer slik at den treffer alle. Sunne bedrifter skal komme seg gjennom dette.

Bankene godt rustet

– Vi er trygge på å få til ordningen raskt, fordi vi har etablerte, gode betalingsløsninger i Norge. Bankene er godt rustet, og vi har god digital samhandling, sa Finans Norge-direktør Idar Kreutzer.

Han understrekte at det nå ligger et betydelig ansvar også på bedriftene, slik at den enkelte som søker baserer seg på riktig informasjon.