Bydelssentrene har klart seg bedre enn sentrene i sentrum. Ill. foto fra Stovner Senter.

Rapport fra OFH: Vi handlet lokalt i mars

Frykt for spredning av koronasmitte og myndighetenes tiltak 12. mars, har fått store utslag for kjøpesentrene. Verst har det vært for kjøpesentrene i Oslo sentrum som halverte omsetningen mot samme måned i fjor.

Øvrige kjøpesentre i Oslo og Akershus hadde en nedgang i omsetningen på 16,3 prosent. Samlet nedgang for kjøpesentrene var på 23,1 prosent. Dette kommer frem i en rapport fra Kvarud Analyse, basert på 57 kjøpesenter i Oslo og tidligere Akershus i Viken.

Mindre folk i sentrum

Den kraftige nedgangen i bysentrene i Oslo skyldes bl.a. bransjesammensetningen i kjøpesentrene i sentrum. Mens omsetningen innen servering, service og tjenesteytende og klær, sko og vesker utgjør halvparten av omsetningen i kjøpesentrene i Oslo sentrum, ligger snittet i de øvrige kjøpesentrene i Oslo og Akershus på en fjerdedel. I tillegg har besøkstallene gått betydelig mer ned i Oslo sentrum som følge av oppfordringen om hjemmekontor og begrensning i antall kollektivreiser.

– Det ble veldig stille i Oslo sentrum etter myndighetenes vedtak om smitteverntiltak og hjemmekontor, og det har gått spesielt utover handelen i sentrum. Det er gledelig å se at det nå begynner å bli litt mer folksomt i gatene og i butikkene, sier Bjørn Næss, adm. dir. i Oslo Handelsstands Forening, som også er glad for at de lokale bydelssentrene har klart seg forholdsvis bra.

Bjørn Næss er adm.dir.i OHF.

Best for lokale sentre

Det var de lokale bydelssentrene som opplevde minst nedgang, noe som skyldes at mat og drikke står for en vesentlig høyere andel av totalomsetningen her enn i bysentrene. Hjemmekontor har også slått positivt ut for omsetningen.

Om undersøkelsen

Tallene er basert på en rapport fra Kvarud Analyse. Totalt inngår det tall fra 57 kjøpesentre, 30 er etablert i Oslo og 27 i tidligere Akershus i Viken. I Oslo er 14 registrert som bysentre og 16 som lokal- og bydelssentre. I Akershus er 17 registrert som lokalsentre og 10 som regionsentre.

Hamstring av dagligvarer, øl og vin bidro også til positiv utvikling for de lokale bydels- og regionssentre, men ikke i bysentrene der omsetningen ble redusert med en fjerdedel. I faghandelsbutikkene falt omsetningen minst i spesialbutikker og innen hus og hjem med rundt 14 prosent, mens nedgangen var på vel 60 prosent i kles-, sko- og veskebutikkene. I disse tre faghandelsbransjene var nedgangen minst i lokal- og bydelssentrene og størst i Oslo sentrum. Servering, service og tjenesteytende virksomheter hadde en samlet nedgang på vel 56 prosent. Også her var den negative utviklingen størst for bysentrene og minst for lokal- og bydelssentrene.

Bransjemiks gir utslag

I Oslo er det lokal- og bydelssentre der andelen av totalomsetning innen servering og service- og tjenesteytende virksomheter ligger under 10 prosent som klarte seg best i mars, med en nedgang på 2,1 prosent. Deretter følger lokal- og bydelssentre med lav omsetningsandel innen klær, sko og tekstil med en nedgang på 4,6 prosent og lokalsentre med høy andel mat og drikke med en nedgang på 8,4 prosent.

Powered by Labrador CMS