Mange er bekymret og redde
Mange kjenner på bekymring og angst nå som viruset sprer seg, antall innlagte på sykehus øker og samfunnet stenges ned for noen uker med permitteringer og arbeidsledighet.
– Følg med på nyheter og de anvisninger som er gitt av våre myndigheter. Det er den beste mestringsstrategien du kan ha, sier Hans M. Nordahl, professor i medisinske atferdsfag ved NTNU til nettstedet gemini.no.
– La meg tilføye med en gang: Dette kommer også til å gå bra.
– Se situasjonen i et større perspektiv
Nordahl sier at det er naturlig å føle på mer bekymring, angst og ubehag nå.
– Frykten for korona kan paradoksalt nok bidra til å avdempe spredningen av smitte, men korona-frykten kan lett havne ut av proporsjoner slik at folk blir for engstelige og stresset i hverdagen, sier Nordahl. Han mener at det kan hjelpe å sette situasjonen vi er i nå – i et større perspektiv.
– Tenk på at dette er en helt spesiell situasjon som man i etterkrigstiden ikke har hatt før. Denne fasen i vårt liv vil være i historiebøkene. Historie skrives nå.
– Du er en del av denne historien. Vi utsettes for en ny nedgangstid både helsemessig og økonomisk. Økonomiske nedgangstider, permitteringer og konkurser har vi hatt for ti og tjue år siden også, men ikke et helsemessig problem som dette.
– Stor utfordring, men ingen katastrofe
– Tenk på denne situasjonen som en stor utfordring vi har fått, men ingen katastrofe. Når vi følger de råd og retningslinjer vi har fått fra myndighetene, vil vi klare denne utfordringen. Jo mer vi bidrar, jo fortere kommer vi oss igjennom.
– Utfordringer kan vi gjøre noe med. Bekymring og katastrofe-tenking kan lett føre til at vi sjekker kropp og hode for symptomer eller ubehag og dette kan føre til at man opplever en sykdomsfølelse og uro. Nå er handling viktig, og ikke å henfalle til bekymring og katastrofetenkning, sier Nordahl til nettstedet.