Christoffer Naustdal Hjelm og Rasheed Dodakh utenfor Glasmagasinet. Kaffebaren Cousins liggende i tredje etasje.Foto: Bjorn Audunn Blondal
Cousins kafé åpner i Glasmagasinet
I samarbeid med KLP Eiendom AS legges de siste flisene i Cousins kafé i Glasmagasinet. Kaféen er plassert i tredje etasje, i ærverdige Glasmagasinet, midt i Oslo. I slutten av mars skal alt være ferdig, og den offisielle åpningen er planlagt 11. april.
– Målet er å lage en spennende kafé hvor ny, nordisk
matkultur møter global gatemat av høy kvalitet, men som likevel er bærekraftig
både sosialt og økonomisk, sier de sosiale entreprenørene Rasheed Dodakh og
Christoffer Naustdal Hjelm.
– Jeg
er stolt over at vi får huse Cousins i Glasmagasinet. Dette er sosial
bærekraft i praksis og vi gleder oss til å ønske kundene våre velkommen, sier Anja Løvåsen, senterleder på Glasmagasinet.
Arbeidserfaring
til unge flyktinger
Konseptet bak Cousins er å gi ungdommer som har kommet til
Norge som flyktninger, arbeidserfaring som de kan ta med seg videre. Dette blir
ikke bare deres første jobb i Norge, det blir også en splitter ny arbeidsplass.
– Hensikten er å få så mange ungdommer med flyktningbakgrunn
i jobb som mulig, sier Naustdal Hjelm.
– Vi lager egentlig en arbeidsplass der vi vil at våre
ansatte skal slutte, ler Rasheed Dodakh, som blir kaféens “front of
house”-leder.
Gjennom et 12 måneders modulbasert opplæringsprogram,
kombinert med arbeidstrening, skal unge flyktninger i alderen 18–25 år
forberedes til arbeidslivet. Videre har Cousins avtaler med større norske
arbeidsgivere som for eksempel Nordic Choice Hotels, hvor ungdommene blir sendt
videre for “vanlige” jobber – ofte kombinert med høyere utdanning. Dette gir en
unik mulighet til unge mennesker som ofte opplever å havne nederst i bunken av
jobbsøknader på grunn av navn eller manglende referanser, fordi en CV kanskje
ligger igjen i en konfliktsone.
Cousins
Cousins gir arbeidstrening til unge flyktninger. De får lønnet
deltidsjobb med å lage og selge god, økologisk is. Cousins ønsker å gi unge
jenter og gutter som kommer fra krig og konflikt nye muligheter i et helt nytt
land. Cousins endret navn fra Sandwich Brothers i 2023, og kom inn i
Kronprinsparets Fonds portefølje i 2018.
Sandwich Brothers er Oslos første 100% Debio-sertifiserte
økologiske isprodusent, og er organisert som en sosial entreprenør, et
eventuelt overskudd i framtiden vil gå tilbake til driften, så de kan ansette
flere flyktninger. Nylig ble også Sorbet Sisters lansert, hvor unge
flyktningjenter lager vegansk sorbet, men nå har altså de to merkevarene blitt
slått sammen til ett – og er kun kjent som Cousins.
Om kort tid ønsker Cousins årets kull av ungdom med
flyktningbakgrunn, velkommen som arbeidstakere i kaféen med utsikt ut over
Stortorvet. – Antallet ungdommer som er gjennom programmet kan økes betraktelig
de neste årene, samtidig som vi skal pushe grensene for både smak og bærekraft
i Oslo, skriver Cousins på LinkedIn.
Kongelig åpning
Kaféen starter så smått opp i slutten av mars, men 11. april
kommer Kronprins Haakon for å åpne kaféen offisielt. Bakgrunnen for dette er at
Kronprinsparets Fond er én av Cousins viktigste samarbeidspartnere. Fondet har
fokus på prosjekter som arbeider for inkludering av unge, og valgte nettopp
dette prosjektet blant 140 innsendte søknader. I tillegg kommer også flere av
ungdommene som har fått seg faste jobber gjennom Sandwich Brothers og Sorbet
Sisters. Og ikke minst vil flere av samarbeidspartnerne innenfor næringslivet
stille.
Menyen
Når kaféen endelig er åpen, vil gjestene bli servert fra en
meny der ny, nordisk matkultur møter global gatemat. Det blir nybakt, deilig
surdeigsfocaccia, noen libanesiske småretter, men den grillede halloumi-osten
er fra Bygdøy Kongsgård. I tillegg kan de friste med sunne supper, smaksrike
salater og en brunsjtallerken med litt av det meste.
– Det kommer til å bli en stadig skiftende meny, og alt som
skal serveres her, kommer til å bli innmari godt, lover, Dodakh.
Startet
virksomhet på fire dager
Prosjektet startet først som Sandwich Brothers, og et par år
senere fulgte Sorbet Sisters. Cousins endret navn fra Sandwich Brothers i 2023,
og kom inn i Kronprinsparets Fonds portefølje i 2018.
– Dette var et iskrem-konsept vi startet fordi jeg var så
frustrert over å se unge, dyktige og fremoverlente ungdommer slite med å komme
seg inn i arbeidslivet, sier Naustdal Hjelm. Vi satte opp en produksjon av
sandwich-is på en uke, basert på kortreiste og økologiske råvarer, sier han.
Det eneste som er langreist, er personalet som lager og selger de smakfulle
sandwich-isene.
– Sandwich Brothers og Sorbet Sisters har gått veldig,
veldig bra, og vi har fått flere ungdommer inn i faste jobber i store selskaper
som en trygghet ved siden av utdanningen deres. En har blitt radiograf, en
annen er i ferd med å bli politi. Nå var tiden kommet for å skalere dette opp
slik at vi kan sysselsette enda flere. Det er tross alt begrenset hvor mye mange
ungdommer vi kan ansette til å lage is, sier han.
Cousins – et enklere navn
– Derfor tok vi kontakt med KLP Eiendom og fikk tilgang til
dette flotte lokalet i Glasmagasinet. Vi valgte navnet Cousins for å gjøre det
enklere enn de to andre merkevarene, og nå utvider vi konseptet til også å
gjelde økologisk og bærekraftig mat av høy kvalitet. Det er på en måte det som
driver oss. Vi ønsker å bygge en bro mellom kvalitet og bærekraft – både på det
sosiale og miljømessige planet, forteller Naustdal Hjelm og legger til at den
nydelige isen får være med videre i det nye konseptet.
– KOI har hjulpet oss med fargevalget, forteller han med
henvisning til den kjente fargeeksperten Dagny Thurmann-Moe og hennes KOI
Fargestudio. Også arkitektbyrået iARK og designbyrået Bielke&Yang har satt
sine hender på verket for å sørge for at lokalet i seg selv skal bli en
opplevelse.
Bærekraftprinsippet har stått sterkt i hele byggeprosessen.
Blant annet er gamle kafébord blitt spraymalt og dermed fått et lenger liv i
den nye kaféen, og de gamle sofaene blir både flislagt og trukket i nye
tekstiler, materialene er valgt av KOI og koordinert av iARK, kan Dodakh
fortelle.
– Vi prøver å gjenbruke det vi kan, sier han mens han viser
oss en flott espressomaskin fra Espressospesialisten og store ismaskiner fra
Primulator.
Utleiesjef Kjersti Aanerud Hamre i KLP Eiendom har i lang
tid hatt lyst til å etablere konseptet på Glasmagasinet, og har hatt løpende
kontakt med Christoffer. – Vi ser frem til åpning og en spennende reise sammen
med gjengen i Cousins, sier hun.