Tar felles ansvar for smittesporing
Næringslivet på Levanger tar et felles ansvar for smittesporing.
- Vi syns det er et svært godt tiltak fra Næringslivet i Levanger og vi ser mulighetene for at dette kan brukes også for kommunen, sier ordfører i Levanger, Anita Ravlo Sand (Sp).
Etter et besøk på Lager 11 forrige helg tok Klokkerhaug kontakt med en rekke av Næringsforeningen i Levanger sine medlemmer for å undersøke interessen for besøksregistrering. Fredag stilte både ordfører i Levanger Kommune Anita Ravlo Sand (Sp) og Kommuneoverlege Tommy Aune Rehn sammen med næringslivet for informasjonsmøte for oppstarten. Ordføreren støtter initiativet og ser både behovet og nytten for kommunen.
– Våre medlemmer er utrygge på hva høsten bringer, det er frykt for smitteoppblomstring og at vi må tilbake til nedstenging hvis det går galt, slik Trond på Lupe Frisør i Levanger er bekymret for. Det er derfor vårt ansvar som Næringsforening å bidra til at dette ikke skjer, sier leder for Næringsforeningen i Levanger, Arild Klokkerhaug
Omtrent alle serveringssteder i Levanger er i gang
Næringslivet i Levanger tar nå et felles grep for å gjøre samlingsplasser som spisesteder, hotell, museum og galleri i kommunen tryggere å oppsøke i en tid hvor bekymring for ny smitte er økende. 17 bedrifter i kommunen har i dag lansert tjenesten «Safe Spot» for frivillig, digital besøksregistrering på steder hvor mye folk samles, og en rekke flere bedrifter forventes å følge etter i dagene som kommer.
Gjennom dagen har SafeSpot blitt gjort tilgjengelig for omtrent samtlige serveringssteder i Levanger: på kafé og restaurantene Madam Backlund på Thon Hotell Levanger, Famille i både Levanger og Steinkjer, Klinkekulene, Kirkens Bymisjon Kafé Levanger, Sofiegården, Nabo´n i Nerby´n, samt Magneten Kjøpesenter og alle dets serveringssteder; Sabrura, Burger King, Innherredsbakeriet, Jordbærpikene, Big Bite og Baris. I tillegg hos besøksstedene Fallstadsenteret museum og hotell, Festiviteten kino- og nå forelesningssal for Nord Universitet, Galleri Fenka og Lupe Frisør.
Kommuneoverlegen ser verdien
– Vi ser at private aktører klarer i større grad å snu seg til å skape gode løsninger i slike situasjoner, og dette vil definitivt hjelpe oss i smittesporingsarbeidet om vi kan få et bedre samlet bilde på vår kommune når vi skal drive smittesporing, sier kommuneoverlege i Levanger, Tommy Aune Rehn.
Med den brede dekningen i Levanger vil det være mulig å spore et tilfelle raskt på flere av besøksstedene og kunne få et koordinert bilde på situasjonen og kontaktinformasjon på mulig berørte. Dersom det oppstår et tilfelle knyttet til et aktuelt sted som benytter SafeSpot har tjenesten sikret godkjenning fra de registrerte, til å kunne utlevere deres kontaktinformasjon på forespørsel fra smittesporingsteamet i kommunen. De registrerte vil i så tilfelle bli varslet i forkant av en slik utlevering.
– Vi syns det er svært spennende å kunne bidra til at så mange steder i Levanger kan tilbyd besøksregistrering. Flere har i dag henvendt seg til oss for å uttrykke at det er et svært godt initiativ og at de syns det er flott de selv kan velge å bidra på denne måten, sier Louise Helliksen, daglig leder i ME Data AS og gründeren bak SafeSpot.
Både bedriftslederne, ansatte og besøkende har vært positive til oppstarten og samarbeidet med Næringsforeningen. Levanger blir en foregangskommune i bruk av tjenesten, og deres erfaringer og innspill vil være med å forme den videre utviklingen til beste for brukere, ansatte og bedrifter.
– Vi vet at folk villig registrerer sine navn på fjelltopper og ved turistattraksjoner, i ren stolthet. Nå hjelper vi folk å registrere sine navn under besøk på byen, i ren solidaritet. Skulle smitte være påvist hos ansatte eller besøkende, så er rask smittesporing kritisk viktig, og det bidrar denne tjenesten til. Vi vil ikke tilbake til nedstengningen vi opplevde i vår og det er vårt ansvar å sikre våre medlemmers arbeidsplasser, våre ansatte og ikke minst våre kunder og besøkende, sier Klokkerhaug. (Pressemelding)