Charlottenbergs Shoppingcenter, som eies av Olav Thon, kan glede seg over at grensehandelen ikke slakker av. (Foto: Odd Henrik Vanebo)
Charlottenbergs Shoppingcenter, som eies av Olav Thon, kan glede seg over at grensehandelen ikke slakker av. (Foto: Odd Henrik Vanebo)

Matprisene økte som forventet i mai

Tall fra SSB viser at prisen på mat og alkoholfrie drikkevarer steg med 2,9% i mai 2017. I løpet av det siste året, fra mai 2016 til mai 2017, har matprisene imidlertid økt mindre enn konsumprisindeksen generelt.

Publisert Sist oppdatert


– Prisøkningen i mai er som forventet, og skyldes i hovedsak at prisene igjen har stabilisert seg etter priskrig på påskevarer forrige måned, sier Ingvill Størksen, direktør for Virke dagligvare.

Priskrig på frukt og grønt senket påskeprisene

SSB forteller at det var frukt, sjokolade og kjøttvarer som bidro mest til prisstigningen.

– Sjokolade og kjøtt er typiske påskevarer. I tillegg skilte påsken 2017 seg ut ved at det var priskrig på sunne varer som frukt og grønt, fortsetter Størksen. – Det er derfor naturlig at det kommer en korreksjon av prisene måneden etter påske.

Matprisene svinger gjennom året, og som regel vil prisene gå ned rundt typiske høytider som jul og påske, samt rundt påskestart. Det vanlige mønsteret er da at prisene svinger opp igjen påfølgende måned.

– Prisøkningen i mai følger et vanlig mønster, forteller Størksen. – Samtidig ser vi at utslagene i de vanlige prismønsteret har vært kraftigere etter at vi fikk tre mer jevnstore dagligvarekjeder.

Matprisene øker mindre enn konsumprisindeksen over tid

Ser man på 12-måneders endringen, fra mai 2016 til mai 2017, har prisen på mat og alkoholfrie drikkevarer imidlertid økt langt mindre enn konsumprisindeksen ellers. Mat og alkoholfrie drikkevarer økte med kun 0,7% i denne perioden, mens konsumprisindeksen økte med 2,1% i løpet i samme periode.

– På tross av den forventede prisøkningen i mai, har hard konkurranse ført til at matprisene har vært holdt lave hele det siste året, avslutter Størksen.

(Pressemelding)

Ingvill Størksen, direktør for Virke dagligvare (Foto: Virke)