Meny reduserer svinnet med lavere pris på frukt og grønt
Meny har redusert det totale matsvinnet med 25 prosent: De «omplasserer» frukt og grønt og selger det til lavere pris for å redusere kastingen.
I løpet av tre år har supermarkedkjeden redusert matavfallet med en fjerdedel. Nå skal kundene få frukt og grønt til 10 kroner kiloen. Målet er å redusere svinnet i butikken med 20 prosent.
– Vi var først med nedprising av varer nær utløpsdato, og har jobbet systematisk med å redusere matsvinnet siden 2012. Fortsatt er kasting av mat en stor samfunnsutfordring, og vi i Meny tar nå tak i frukt og grønt som samlet står for 23 prosent av alt matsvinnet i butikken, sier Meny-sjefen Vegard Kjuus.
Kaster hver åttende bærepose
Hvert år kaster nordmenn spiselig mat for ca 20 milliarder. Det betyr at hver forbruker kaster 46,3 kilo mat i året, noe som tilsvarer omtrent 15 prosent av det vi kjøper i verdi. Over 80 prosent av den totale matkastingen skjer hjemme hos forbrukerne.
– Det er ikke bærekraftig at hver åttende handlepose med fullt spiselig mat går rett i søpla. Vi synes derfor det er veldig bra at Regjeringen og Stortinget nå engasjerer seg i denne problemstillingen. De har og skal ha forventninger til at dagligvarebransjen bidrar, og vi i Meny kommer til å utfordre både oss selv, leverandører og kunder til å ta praktiske grep i hverdagen for å redusere matsvinnet, sier Kjuus.
20 prosent redusert svinn
Butikkenes frukt- og grøntavdeling er et av områdene hvor matsvinnet oppstår. Typisk er flere enheter av samme vare pakket i poser eller på brett. I dag destrueres ofte hele posen eller brettet når en enhet, som for eksempel en løk eller en avokado, ikke har riktig kvalitet. Nå vil M eny opprette en egen løsvektseksjon kalt «Omplassert frukt og grønt» hvor resten av posen eller brettet selges til sterkt rabattert pris.
– Våre ansatte vil nå manuelt ta frukt og grønnsaker ut av emballasjen og tilby dette til kundene til 10 kroner kiloen. Vi har strenge kvalitetsstandarder i Meny , så det vi tilbyr, også i denne dedikerte seksjonen, vil være prima vare. Dette i kombinasjon med andre grep vi gjør vil kunne redusere svinnet i frukt- og grøntavdelingene med opptil 20 prosent, sier Kjuus.
Emballasjen er fortsatt viktig for å redusere kastingen
– Emballasjen er i utgangspunktet svært viktig for å redusere matsvinnet. Det beskytter mot støt og bakterier, holder på fuktigheten og bidrar til å bevare produktkvaliteten. Med det vi nå innfører opprettholder vi dette samtidig som vi sikrer at all fullgod frukt og grønt blir tilgjengelig for forbrukerne, sier Kjuus.
Først med nedprising
Meny innførte nedprising av varer allerede i september 2012. Fra da blir varer som nærmer seg utløpsdato solgt med store rabatter. Produktene blir tydelig merket og tilbakemeldingene fra kundene er svært gode.
– Våre kjøpmenn har jobbet systematisk siste årene for å få matsvinnet ned. Det er mange tonn spiselig mat som nå havner på tallerken snarere enn som matavfall. Samtidig jobber vi med andre tiltak enn nedprising også, blant annet knyttet til bestillingsrutiner, mer hensiktsmessig emballasje, riktig produktmiks og tettere oppfølging i butikken, sier Kjuus.
Meny -sjefen mener det ikke skal være noen tvil om at hans 200 butikker tar redusert matkasting på alvor.
– Dette er et av våre prioriterte områder fremover. Vi jobber for kvalitet, utvalg og ferskvare. Da kan vi ikke sitte stille og se på at fantastiske råvarer blir til biogass. Vi har vist retning for bransjen på dette området siden 2012, og det akter vi å fortsette med, sier Vegard Kjuus i Meny.
Seksjonen «Omplassert frukt og grønt» etableres denne uken i 18 Meny-butikker i Oslo og Akershus som en test. Målet er å ha dette tilbudet i samtlige 200 butikker i løpet av året.