Ill.foto: Clas Ohlson
Ill.foto: Clas Ohlson

Færre konkurser i detaljhandelen

Mens det totale antallet konkurser i næringslivet falt med 0,3 prosent i fjor, opplevde detaljhandelen et fall på 3,5 prosent.

Publisert

I fjor gikk 4.996 bedrifter konkurs, mens 1.271 ble tvangsavviklet av myndighetene. Det er Bisnode som melder dette.

Innen detaljhandel har flere kjeder gått konkurs det siste året, men faktisk har det ikke vært noen økning i denne bransjen. Konkursene har gått ned med 3,5 prosent det siste året.

– Fra 1/1 har det kommet nye tollregler som ikke lenger diskriminerer norske butikker mot utlandet med toll- og momsfrihet opp til 350 kroner. Det kan gi grunn for litt optimisme for 2020, i hvert fall i deler av varehandelen, sier kredittøkonom Per Einar Ruud i data- og analyseselskapet Bisnode.

– Selv med gledelige tall for distriktene, var det fortsatt veldig høye konkurstall i 2019, kun ned 0,3 prosent mot året før. Når vi vet at 2018 hadde de høyeste tallene siden finanskrisen, er det lite hyggelig at 2019 holder omtrent tilsvarende nivå, sier Ruud.

25,8 prosent av alle konkurser skjer innen Bygg og Anlegg, og har økt sin andel fra 22,3 prosent i 2010. Størst økning i konkursene finner vi innen den lenge lukrative Eiendomsbransjen. Her gikk 313 bedrifter konkurs i 2019, en økning på 12,6 prosent.

Ellers finner vi de største konkursøkningene for 2019 innen Engros/Agentur med 9,4 prosent, og Transport og Lagring med 6,9 prosent, sammenlignet med året før.

Konkursutviklingen varierer mye mellom regionene, og sammenslåinger av fylker gir også noen interessante utslag. I Trøndelag økte konkurser og tvangsavviklinger med nær 17 prosent. I sammenslåtte Agder var økningen på 11 prosent, mens i gamle Aust-Agder alene var det en økning på nær 30 prosent! Også Oslo har hatt en ganske stor økning i konkursene, med 7 prosent.