Forenklet miljøledelse

Stiftelsen Miljøfyrtårn har utviklet en sertifiseringsmodell som forenkler miljøledelse i store virksomheter.

Publisert Sist oppdatert
Sertifiseringsmodellen gjør at store organisasjoner med mange underliggende enheter kan gjennomføre en rasjonell og strømlinjeformet sertifisering – og senere resertifisering.

- Etter at vi innførte hovedkontormodellen er den tatt i bruk av 22 hovedkontor i privat sektor, og to kommuner har testet og utviklet modellen for bruk i offentlig sektor, forteller Arne Ranneberg-Nilsen, som er leder for utviklings- og rådgivningsavdelingen i Stiftelsen Miljøfyrtårn.

Vinmonopolet er den største virksomheten som har innført modellen så langt, med over 280 underliggende enheter.

- Erfaringene er at modellen fungerer. Følger man prosessen og legger kvalitet og ressurser i sertifisering av hovedkontoret og malen for underliggende enheter, så blir miljøledelse godt og effektivt implementert. Miljøfyrtårn har flere avsjekkpunkter med konsulent og konsernet for å bidra til at arbeidet blir organisert optimalt, forteller Ranneberg-Nilsen.

- Rådgivningstjenesten vår står sentralt her, og vi besitter bra erfaring i relativt komplekse og store organisasjoner. Samtidig som vi ivaretar at vi sertifiserer der aktiviteten er – på virksomhetsnivå. Fremover vil vi forbedre støtteverktøyene som benyttes i forbindelse med hovedkontormodellen.