Illustrasjonsfoto: Freepik

Gjør hjemlevering at vi reiser mer miljøvennlig?

Hvordan påvirkes reisemønstret hos en barnefamilie som får levert ukens matvarer på døra? Dette er ett av spørsmålene som forskerne i et nytt prosjekt ønsker svar på.

Publisert

Våre handlevaner er i endring. Netthandel og hjemlevering av dagligvarer er et marked i sterk vekst, og påvirker vårt forbruksmønster og våre reisevaner. Nå vil forskere ved SINTEF finne ut hvordan teknologiutviklingen kan bidra til nye mobilitetsløsninger.

Byplanleggere må ta hensyn til hvordan befolkningen handler

Nye mobiltetsløsninger

– Forbruk og reisevaner er sentrale premissgivere for byutviklingen. Kunnskap om nye mobiltetsløsninger er viktig for god, helhetlig byplanlegging – spesielt i lys av befolkningsvekst og fortetting, sier forsker Odd Andre Hjelkrem i SINTEF Byggforsk.

Kanskje redde verden

Bør det for eksempel foreligge krav om felles varemottak eller felles oppbevaringsbokser når nye boligblokker eller -områder etableres? Hvordan kan byer legge til rette for hjemlevering uten at storbiler distribuerer i bynære boligstrøk? Dette er noen av problemstillingene som belyses i prosjektet "Sustainable Last Mile Logistics" (Bærekraftig sisteleddlogistikk).

– Kanskje kan man redde verden ved å kjøpe mat på mobilen, dersom måten vi handler mat på også påvirker måten vi reiser og transporterer oss på. Det skal vi finne ut av i dette prosjektet, sier Hjelkrem.

Gjennomfører spørreundersøkelse

Akkurat nå gjennomføres en spørreundersøkelse om hvordan hjemleveringstjenester for mat og dagligvarer påvirker befolkningens forbruk og reisevaner. Alle som ønsker kan delta i undersøkelsen.

Powered by Labrador CMS