Nordby Supermarket var Sveriges største dagligvarebutikk i 2019 med en omsetning på SEK 1,1 milliarder. I fjor endte omsetningen på SEK 280 millioner. I år peker pilene klart oppover igjen.

Blodrøde tall for svenske grensehandelsaktører i fjor – nå peker pilene oppover igjen

Det går mot lysere tider for den svenske grensehandelen etter et par år med store tap etter mer eller mindre stillstand under pandemien med overveiende stengte grenser.

De utpregede grensehandelsbutikkene i nærheten av Norge greide i fjor å forbedre samlet omsetning med SEK 122 millioner kroner mot 2020, skriver svenske Market.

Noen grensehandelsaktører melder at de nå snuser på 2019-nivåer igjen. Ill. foto.

For Maximat Nordby økte nettoomsetningen med 37,5 prosent, for Maximat Svinesund med 25,7 prosent, mens Nordby Supermarket kunne notere en økning på 23,3 prosent.

Sveriges største dagligvarebutikk i 2019, Nordby Supermarket, da med en omsetning på SEK 1,1 milliarder, endte i fjor med en omsetning på SEK 280 millioner.

Selskapet Grensemat har i mange år vært en skikkelig melkeku for svenske Coop Väst og norske Coop Øst, men de siste to årene har pengene formelig fosset ut. Forverringen av driftsresultatet minsket likevel med drøyt SEK 84 millioner siste regnskapsår ved intenst å parere kostnadene, fremholder Göran Lundgren, Grensemats driftssjef overfor Market.

Coop Värmlands datterselskap Gränsköp Värmland tapte 31,6 prosent av omsetningen sammenlignet med 2020. Forklaringen er at reglene for reiser mellom Norge og Sverige var enda strengere i fjor. Statlig støtte reddet i stor grad situasjonen, ifølge Market.

Kapitalinnskudd i Eurocash

Eurocash’ nettoomsetning økte i fjor med 7,8 prosent sammenlignet med 2020 og bikket over SEK 700 millioner. Det er likevel lantg under toppåret 2019 da kjeden solgte for det dobbelte, alts SEK 1,4 milliarder (netto).

Pandemien med stengninger av grensen mot Norge har kostet dyrt for bl.a. Eurocash. I fjor ble det negative driftsresultat forverret med over SEK 150 millioner. Eierne ble nødt til å skyte inn SEK 100 millioner i ny kapital. Det skyldtes at det verken ble gjennomført permisjoner eller sendt varsel til medarbeidere og heller ikke søkt om statlig støtte. Eierne, Axfood og Norgesgruppen, valgte å investere i videreutdannelse av medarbeiderne og en gjennomgripende modernisering av kjedens butikker.

Nå: Snuser på 2019-nivåene igjen

Grensebutikkene var hemmet av restriksjoner til og med medio februar i år da kundestrømmen fra Norge igjen åpnet.

– Hittil i år?

– Mot slutten av første kvartal var vi oppe og snuste på 2019-årsnivåer igjen, sier Johan Svensson, VD i Eurocash, til Market.

Status: Grensehandelen har fått en ny giv etter grenseåpningen, og det er igjen full fart.

Powered by Labrador CMS