Nordmenns grensehandling på dagsturer, bl.a. til Charlottenberg Shoppingcenter, har økt med 2,3 milliarder kroner det siste året. (Foto: Odd Henrik Vanebo)
Nordmenns grensehandling på dagsturer, bl.a. til Charlottenberg Shoppingcenter, har økt med 2,3 milliarder kroner det siste året. (Foto: Odd Henrik Vanebo)

Grensehandelssjokk: Rekordvekst

Grensehandelen sprenger nye grenser og er nå på 17,5 milliarder, den har økt med hele 15,1 prosent det siste året. Det viser ferske tall fra SSB.

Publisert Sist oppdatert

– Vi fryktet høy vekst, men dette er verre enn i våre verste mareritt. Det siste året har grensehandelen vokst over seks ganger så mye som norsk dagligvarehandel. Dette må være en brutal vekker for norske politikere, sier Harald Jachwitz Andersen, direktør for Virke Handel.

Den siste uken har Systembolaget varslet at de vil sette ned ølprisene for å redusere grensehandelen sin til Danmark og Tyskland.

– Når dette tiltaket trer i kraft vil det akselerere grensehandelen ytterligere. Svenskene tar grep, mens vi sitter og ser på. «La det skure og gå»-holdningen til norske politikere er dårlig helse-, næring-, miljø- og finanspolitikk. Arrogansen er kvalmende, sier Andersen.

Nordmenns grensehandling på dagsturer har økt med 2,3 milliarder kroner det siste året. På toppen av dette kommer den digitale grensehandelen og turer med overnatting, som ikke er inkludert i SSBs tall.

– Grensehamstringen fører ofte til storinnkjøp av usunne varer, det er ikke bra for norsk folkehelse. Det norske avgiftsnivået er sponsing av svensk handel, og i tillegg til folkehelsen går det direkte utover norske arbeidsplasser og verdiskapning. Politikerne må ta fundamentale grep, et umiddelbart strakstiltak er å sette ned avgiftene på drikkevarer til minimum 2017-nivå.