Meny gjenbrukspose handlenett
Meny gjenbrukspose handlenett

Vi skal fra 132 til 40 plastposer i året – boom for avfallsposer og handlenett

Plastposesalget har de fire siste ukene falt med 31 prosent, mens salget av avfallsposer og handelnett har økt med henholdsvis 160 prosent og 270 prosent.

Publisert

– Dette er en gledelig utvikling og viser at vaner ikke er så vonde å vende, sier bærekraftsansvarlig Kenneth Skauge i MENY.

Med mål om å få ned salget av plastbæreposer, økte Handelens Miljøfond kontingenten pr solgte pose fra 1 til 2 kroner fra 1. august. Utsalgsprisen i MENY økte fra fra 3 til 4,25 kroner, inkludert merverdiavgift.

Kenneth Skauge, Brekraftsansvarlig MENY
Kenneth Skauge, Brekraftsansvarlig MENY

- Vi bruker unødvendig mange plastposer. Sammen må vi kutte i forbruket. Handlenett og andre gjenbruksalternativer sparer miljøet, men også lommeboka, sier Skauge. Han sier at prisøkning er et effektivt, særlig i kombinasjon med andre virkemidler. Vi har forsøkt å kommunisere tydelig til kundene våre, og ikke minst gi dem alternativer som gjør at hverdagen går opp. Mange har argumentert med at de bruker bæreposene som søppelpose. Nå har salget av avfallsposer på rull tatt av, sier Skauge.

MENY har de fire siste ukene solgt ca. 2,5 ganger flere avfallsposer sammenlignet med samme fire uker i fjor, tilsvarende en økning på 160 prosent. Avfallsposer på rull, kombinert med gjenbruksalternativer til bæreposen, gir et bedre miljøregnskap enn å kjøpe bæreposer som deretter brukes som søppelpose. Dette fordi avfallsposene er tynnere og består av langt mindre plast.

Handlenett som ny vane

Også handlenettene har fått stor salgsoppgang; en økning på 270 prosent mot samme fire uker i fjor.

- Jeg er imponert over hvor fort kundene våre har omstilt seg. Det viktige nå er at de husker å ta med seg handlenett hjemmefra, sier Skauge.

Han forteller at MENY solgte så mange handlenett at de beklageligvis gikk tom. Nye kommer inn, i tillegg til et handlenett i en større størrelse.

Som medlem av Handelens Miljøfond, som jobber med en rekke plast- og miljøtiltak, er MENY forpliktet til å ta betalt for plastposene.

- Vi kan dessverre ikke gi ut plastposer gratis som en service til kundene våre. Vi har vært forberedt på litt sure kommentarer, men våre kassamedarbeidere har heldigvis fått lite av det. Folk forstår at bruken av plast må ned. I mange land er de kommet mye lenger enn oss, i Canada blir det før årsskiftet et forbud mot plastposer, sier Skauge.

Fra 132 til 40 poser

EU, men også norske myndigheter, har som mål å få poseforbruket ned til 40 stk. pr innbygger i 2025. I dag bruker vi nordmenn i snitt 132 plastposer, mens svenskene bruker 17 og danskene 30.

Powered by Labrador CMS