Første tanking av hydrogen på Uno-X sin stasjon i Sandvika, Bærum. Fra venstre Ole Johannes Tønnessen, daglig leder i Uno-X Norge, Colonialmajor Odd Reitan, klima- og miljøminister Vidar Helgesen og Uno-X Gruppens administrerende direktør Vegar Kulset.

Uno-X har åpnet sin første hydrogenstasjon

Klima- og miljøminister Vidar Helgesen og Colonialmajor Odd Reitan var i dag de første til å ta i bruk Uno-X sin nye hydrogenstasjon i Sandvika, Bærum. - Vi er stolte over at Uno-X har åpnet sin første hydrogenstasjon, sier Odd Reitan.

Publisert

Uno-X har som mål å åpne ytterligere 19 hydrogenstasjoner innen 2020.

- Når disse er etablert vil vi kunne kjøre hydrogenbiler i og mellom landets største byer. I løpet av de neste årene kommer det flere hydrogenbiler til markedet, og vi ønsker å bidra til at hydrogenbilen får muligheten til å etablere seg som et alternativ for norske bilkjøpere, sier adm.dir. i Uno-X Gruppen, Vegar Kulset.

Hydrogenstasjonen som åpnet i dag har en kapasitet opp mot 200 kilo hydrogen i døgnet. Dette tilsvarer «full tank» for 50 biler. Helt i starten blir hydrogenet tilkjørt, men på våren 2017 vil hydrogenet produseres på stedet, en god andel ved hjelp av strøm fra solceller.

- Det er svært viktig at vi kommer igang med en hydrogensatsing. Ikke for at vi politikere skal velge teknologi, men for at vi skal gi folk muligheten til å velge klimavennlig, sa klima- og miljøminster Vidar Helgesen under dagens stasjonsåpning.

Statsråd Helgesen er opptatt av at alle løsninger som kan bidra til utslippskutt skal ha en fair sjanse til å lykkes.

- Derfor satser vi på hydrogeninfrastruktur, sa klima- og miljøminister Vidar Helgesen.

Å fylle tanken på en hydrogenbil tar tre-fire minutter og da kan du kjøre rundt 500 kilometer. Eneste utslippet fra bilen er rent vann. For potensielle kjøpere av hydrogenbiler kan det være godt å vite at de også har alle de samme avgifts- og brukerfordelene som elbiler drevet av batteri. I tillegg kan hydrogenbiler fortsatt kjøre i kollektivfeltene i rushtiden.

- Etableringen av hydrogenstasjonen i Sandvika og satsingen til Uno-X på bygging av flere hydrogenstasjoner er svært positivt. Det åpner for et taktskifte og markerer starten på et landsdekkende nettverk av hydrogenstasjoner, sier Anette Solli, fylkesordfører i Akershus.

- Transport står for 1/3 av klimautslippene i Norge. Det blir derfor uhyre viktig å bidra til at transportsektoren blir utslippsfri. Her kan hydrogen spille en viktig rolle, innenfor tungtransport så vel som persontransport, sier Enova-sjef Nils Kristian Nakstad.

- Vi takker Akershus fylkeskommune og Enova for den økonomiske støtten til denne første hydrogenstasjonen, og vi ser frem til et godt hydrogensamarbeid med Enova og lokale myndigheter fremover, sier adm.dir. i Uno-X Gruppen, Vegar Kulset.

Reitangruppens drivstoffselskap Uno-X skal markedsføre og selge hydrogen fra 20 av sine utsalgssteder innen 2020. JV selskapet Uno-X Hydrogen AS bygger hydrogenstasjonene for Uno-X. Dette selskapet er eiet av Uno-X (41%), Praxair (20%) og NEL Hydrogen (39 %).

(Pressemelding)

Powered by Labrador CMS