IKEA 50 år i Norge

I 1963 åpnet IKEA sitt andre varehus i verden, på Nesbru utenfor Oslo. I år fyller kjeden 50 år i Norge – etter et møbeleventyr verden aldri har sett maken til.

Publisert Sist oppdatert
- Gjennom 50 år med hjemmeinnredningsløsninger har IKEA blitt en del av de fleste norske hjem. En av suksessfaktorene er at IKEA legger stor vekt på design, og prosessene starter alltid med at vi analyserer kundenes behov og hva de har råd til. Vi er opptatt av folks levemåte, slik at vi kan være der for dem i alle livsfaser, sier landssjef Carl Janzen i IKEA Norge.

Kø-kaos og tomt for varer


IKEA ble dømt nord og ned av møbelbransjen i Oslo da det åpnet i 1963. På den tiden var det utenkelig at et møbelvarehus kunne overleve hvis det lå utenfor sentrum av byen. Det skulle vise seg å være en fundamental feilvurdering. Da IKEA åpnet dørene for aller første gang var det så stor pågang at det ble kø-kaos på E18, politiet måtte rykke ut og varehuset måtte lukke dørene to timer før stengetid fordi det var tomt for varer.

- Det har vært en utrolig reise fra å bli dømt nord og ned av møbelbransjen da vi etablerte oss for 50 år siden, til å bli tatt inn i varmen i norske hjem, sier Janzen.

En feriedestinasjon


IKEA var kommet til Norge for å bli. På åtti-og nittitallet var det blant annet helt vanlig at kunder fra nord hadde med seg campingvogn og parkerte på parkeringsplassen for å besøke IKEA – som var gått fra møbelbutikk til feriedestinasjon i Norge. Da IKEA åpnet sin første butikk på Nesbru i 1963, hadde man åtte ansatte. I dag har møbelgiganten seks varehus i Norge, man har nylig lansert netthandel og åpner to nye varehus i 2014/2015 på Ringsaker og på Danebo (mellom Larvik og Sandefjord). I dag jobber det 2900 medarbeidere i IKEA Norge.

IKEA-konsernet har i dag 342 varehus i 41 land, som sist år ble besøkt av 776 millioner mennesker. Nettsidene til IKEA ble sist år besøkt 1,1 milliarder ganger. I Norge har kjeden seks varehus; to i Oslo, ett i Bergen, ett i Trondheim, ett i Stavanger og ett i Sørlandsparken. To nye varehus åpner i 2014/2015, i henholdsvis Ringsaker og på Danebo, på grensen mellom Sandefjord og Larvik. 2900 medarbeidere jobber i de norske varehusene.