Foto: Ford
Foto: Ford

Ford utvikler system som finner ledig parkeringsplass

Tre av ti biler som kjører i sentrum av storbyene er på utkikk etter en parkeringsplass. Sammen med Vodafone tester Ford nå et system som skal gjøre det lettere å finne parkeringsplass, spesielt i bysentrum.

Publisert Sist oppdatert

I byer som London og Frankfurt er det anslått at gjennomsnittssjåføren bruker 67 timer hvert år på å lete etter parkeringsplasser, opplyser Ford i en pressemelding.

Systemet Parking Space Guidance som nå testes ut, bygger på at stadig flere biler i fremtiden vil være tilkoblet internett og kan kommunisere med hverandre. Det vil vises på bilens display hvor det er ledig parkeringsplasser i nærheten og hvordan sjåføren kan komme seg dit.

Sparer tid, penger og bedrer luftkvaliteten

– Bilens navigasjonssystem er perfekt for å gi deg riktig vei til destinasjonen din, men er ikke så hjelpsom med å finne en ledig parkeringsplass der. Parking Space Guidance kan hjelpe sjåførene til raskt å finne en parkeringsplass. Slik sparer de både tid og penger. Luftkvaliteten vil også bli bedre fordi flere biler slipper å kjøre rundt og lete etter ledig plass, sier produktutviklingsingeniør i Ford Europa, Tobias Wallerius.

– Når biler kan utveksle informasjon med infrastrukturen i realtid, vil trafikkavviklingen bli smartere og være smidigere. Letingen etter parkeringsplass vil også bli mindre stressende og folk vil komme raskere frem til sin endelige destinasjon, sier Head of Innovation i Vodafone, Michael Reinartz.

Del av en større teknologisatsing

Parking Space Guidance, er en del av 140 millioner kroners-prosjektet KoMoD (Kooperative Mobilität im digitalen Testfeld Düsseldorf) i Tyskland. Her testes nye teknologier som kan utvikles når bilene kommuniserer med hverandre og blir stadig mer selvkjørende.

Når testkjøretøyene kjøres gjennom byen, får de fortløpende informasjon om veiens tilstand og informasjon om parkeringsplasser fra et sentralt datasystem. Systemet gir deg informasjon i forhold til hvor du befinner deg (geolokasjon). Det mottar også informasjon fra digitale veiskilt som du får videreformidlet inn i bilen.

I KoMoD-prosjektet vil Ford fortsette å undersøke alle mulighetene som åpner seg når bilene er online og kan kommunisere med hverandre og infrastrukturen rundt. En teknologi som gjør at bilen slipper å treffe på rødt lys ved hvert eneste kryss – men heller kjøre på «en bølge av grønne lys» og et eget system som informerer hvordan sjåfører skal kjøre for å slippe frem utrykningskjøretøy – er noe av det som blir utviklet i prosjektet.

Andre teknologier i KoMoD-prosjektet er:

- Trafikklysassistanse

- Tunnelinformasjonssystem

- Trafikkontrollsystem på motorveien

- Smarte trafikkskilt

- Varsel om dårlig vær