Kan bli rekordstor sommergrensehandel

Juli og august utgjør drøyt 20 prosent av nordmenns årlige grensehandel i Sverige. I sommer kan vi få ny rekord.

Publisert Sist oppdatert
I følge Virke har det vært en eksplosiv vekst i grensehandelen i disse to sommermånedene de senere årene.

Avgiftsforskjeller


I følge Statistisk sentralbyrå (SSB) grensehandlet nordmenn for 3,215 milliarder kroner i tredje kvartal i fjor. Omsetningen i juli og august anslås til 2,360 milliarder kroner. Totalt grensehandlet vi for 11,6 milliarder i 2012. Dette betyr at grensehandelen i de to sommermånedene utgjorde 20,3 prosent av samlet grensehandel i fjor. Fortsetter trenden med økning i sommermånedene juli og august, anslår Virke at vi ligger vi an til en grensehandel nær 2,6 milliarder i sommer.

- Det er flere årsaker til den økende veksten i grensehandelen. Dette gjelder blant annet store avgiftsforskjeller på lokkevarer som alkohol, tobakk, mineralvann og sjokolade/sukkervarer, og økte priser på norske landbruksvarer etter jordbruksoppgjøret. Kjøttvarer, ost, mineralvann, godteri og snus er varer som har stor vekst i svenske grensebutikker, sier Thomas Angell, direktør for Virke Handel.

Påvirkes av været


Den største usikkerhetsfaktoren når det gjelder sommergrensehandelen er været. På dager med dårlig sommervær er handelen både i Norge og i grensebutikkene høyere enn på solrike dager. Selv om det er stor usikkerhet rundt SSB sine grensehandelstall slår Virke fast at veksten i grensehandelen i fjor sommer var høyere enn veksten i sommerhandelen i butikkene i Norge. Det er også klart at sommerhandelen er av enda større betydning for de svenske grensehandelsbutikkene enn den er for butikkhandelen i Norge.