Ivar Horneland Kristensen: – Nå gnir utenlandske nettbutikker, som Alibaba og Zalando, seg i hendene, for nå får de enda større konkurransefordeler. (Foto: Virke)

Virke: Fortsetter å sponse utenlandske nettselskaper

Utenlandske nettbutikker kan selge klær billigere i Norge enn det norske butikker kan. Det er konsekvensen av regjeringens forslag om tollfritak for utenlandske nettbutikker.

Publisert

– Stortinget vedtok i fjor at 350-kronersgrensen skulle fjernes for å skape like konkurransevilkår. Da er det å føre både næringen og Stortinget bak lyset å foreslå å innføre tollfritak på handel med klær på beløp under 3000 kroner. Nå gnir utenlandske nettbutikker, som Alibaba og Zalando, seg i hendene, for nå får de enda større konkurransefordeler i det norske markedet på bekostning av norske arbeidsplasser og inntekter til staten, sier Ivar Horneland Kristensen, administrerende direktør i Virke, i en pressemelding.

Regjeringen skriver i en pressemelding «med disse grepene slipper utenlandske selgere og e-handelsplattformer å forholde seg til norsk regelverk for toll og særavgifter». I dag betaler tekstilhandelen i Norge toll til en verdi av nærmere en milliard kroner årlig. Toll på klær, sportsartikler og hjemtekstiler kan komme opp i 10,7 prosent, og det er et komplisert system som er ressurskrevende å etterleve for norske importører. Konkurransesituasjonen for tekstilbransjen i Norge forverres med økt tollfri-grense for utenlandske nettselskaper opp til 3000 kroner fra 1.4.2020, samtidig som tollen beholdes for norske importører. Konkurransen mot utenlandske nettbutikker er tøff og tekstilhandelen i Norge kan ikke leve med en slik konkurransevridning.

‘Hårreisende’

– Det er hårreisende at regjeringen med viten og vilje vil gi utenlandske aktører fritak fra norsk regler. vil I praksis betyr dette at Zalando etter 1.4.2020 kan selge en jakke som i dag koster 3000 kroner, 321 kroner billigere. Skal norske butikker selge til samme pris, må de flytte arbeidsplassene til Sverige. Det er ubegripelig at regjeringen med dette bidrar til å flytte arbeidsplasser ut av landet, sier Kristensen.

Virke mener at enten må tekstilvarer med toll behandles på samme måte som næringsmidler, det vil si at det skal betales både avgift og toll fra første krone ved netthandel i utlandet når 350-kronersgrensen fjernes fra 1.4.2020 - og dette må håndheves gjennom deklarasjon av varen. Det er imidlertid lett å forstå et politisk ønske om at forbrukere bør få handle tollfritt i utenlandske nettbutikker. Men da må bedriftene få ta inn varene tollfritt også. Tekstiltollen er gått ut på dato, og burde vært fjernet for lenge siden.

‘Ikke bare på papiret’

Regjeringen innfører en mva-ordning fra 1.4.2020 som innebærer at utenlandske nettselskaper skal mva-registrere seg til Norge. Dette er viktig for å skape like konkurransevilkår med utenlandske nettbutikker og norsk handel. Men hvordan skal regjeringen få Alibaba og Amazon til å mva-registrere seg til Norge? Virke etterlyser tiltak i budsjettet for å håndheve den nye mva-ordningen. Da Stortinget i fjor høst vedtok å fjerne 350-kronersgrensen ba de om at det skjer i praksis, ikke bare på papiret.

Powered by Labrador CMS