– Mange overlever ikke juni
Hjelpepakkene har hjulpet, og antall konkurser i mai var lavere enn i fjor. Men det forventes økning i antall konkurser framover.
I mai ble 459 bedrifter tvangsavviklet av myndighetene. Det er en økning på hele 64 prosent sammenlignet med samme måned i fjor. Samtidig har korona-krisen i næringslivet fortsatt ikke medført flere konkurser. Faktisk er det 27 prosent færre som har gått konkurs siste måned enn i mai i fjor. Forskjellene er store fylkene i mellom.
Samlet gikk 780 bedrifter overende i mai. Det er 8,5 prosent høyere enn i fjor. Årsaken er først og fremst økning i tvangsavviklinger, som stort sett skyldes manglende innrapportering av regnskapstall.
– Ser vi på konkursene for seg, ser vi at Korona-krisen i næringslivet ikke har veltet mange bedrifter ennå. Vi har sett nedgang i både mars, april, og nå mai. Hittil i år ligger konkurser og tvangsavviklinger samlet 5,7 prosent under fjoråret. Det kan virke underlig, men skyldes i stor grad hjelpepakker og at Skatteetaten har vært snille og sendt inn få konkursbegjæringer under krisen, sier Kredittøkonom Per Einar Ruud i Bisnode.
Færre konkurser i retail
Detaljhandel, som har opplevd tøffe tak under korona-krisen faktisk opplever en nedgang i konkurser på 11,6 prosent.
– Det er overraskende at det faktisk er en nedgang i konkurser for Detaljhandel, hvor mange har måttet redusere driften under korona-krisen. Men både dagligvarebutikker og netthandlere har i denne perioden hatt gode tider, sier Ruud i Bisnode.
Mange overlever ikke juni
Ruud forventer økning etter hvert:
– Vi forventer sterk økning i konkurser på grunn av krisen, men det vil ta noe tid fra bedriftene får problemer til de ender i skifteretten. Momsen som skulle vært innbetalt i mars fikk bedriftene utsettelse med til juni. Fint for mange det, men det medfører at det skal betales to momsregninger i juni, samtidig skal ansatte få feriepengene sine. Det krever mye sterkere likviditet enn det mange bedrifter har for hånden nå. Vi frykter derfor mange bedrifter ikke overlever de tre store utbetalingene i juni, sier Ruud.
Restaurantkonkurser
Ikke uventet er det Hotell/restaurant som peker seg negativt ut på statistikken hittil i år. Dette er en av de bransjene som er mest rammet av korona-krisen. Dette bildet har forsterket seg i mai, da bransjen nå har opplevd 19,1 prosent flere konkurser enn i fjor.
Bransjen Tjenesteyting peker seg også negativt ut med en økning på 4,8 prosent i mai. I Bygg og Anlegg, som er den bransjen med flest konkurser, har det vært en nedgang på hele 22 prosent.
Store fylkesvise forskjeller
Det er store forskjeller mellom hvilke fylker som har oppgang og nedgang i konkurser og tvangsavviklinger i hittil i år, sammenlignet med de fem første månedene i 2019. Oslo har stor en stor økning på 14,9 prosent. Viken derimot, har en nedgang på hele 18,4 prosent. Vestfold/Telemark har en økning på 16,8 prosent, og Trom/Finnmark har en økning på hele 49,4 prosent!
På Sør- og Vestlandet har det vært nedgang i konkurser og tvangsavviklinger. Agder ned 14,7 prosent, Rogaland ned 11 prosent, Vestland ned 21,5 prosent og Møre og Romsdal ned 11,9 prosent.