Throw No More-appen bidrar til å få ned matsvinnet.

– Vi må samarbeide for å få ned matsvinnet

I Norge kastes det 417 000 tonn med spiselig mat hvert eneste år. Det er ingen tvil om at vi må gjøre noe med dette, både for klimaet og for å sikre nok mat til alle som trenger det.

Vi kaster 78 kg per innbygger i året, og slipper ut klimagasser tilsvarende 1,26 millioner tonn CO2-ekvivalenter. Det bidrar til et like høyt utslipp av klimagasser som du vil få av å reise 183 289 ganger tur/retur Oslo-New York med fly.

Marie Thrane jobber i matsvinn-appen Throw No More:

- Produksjon, bearbeiding, innpakking, distribusjon og salg av mat krever store mengder ressurser. Både i form av penger, arbeidskraft, vann og arealer. Og hvis ikke maten blir spist, er alle disse ressursene brukt forgjeves, slik at vi må produsere enda mer mat, sier hun.

Maria Thrane

Det er fortsatt forbrukerne som kaster mest, hele 55% kastes i hjemmet.

– Vi kan bli flinkere ved å planlegge innkjøpene bedre, og få oversikt over hva vi har i fryser, kjøleskap og av tørrvarer. Og når vi har funnet ut hva vi har, så kan vi eksperimentere med maten og lage spennende restemåltider, sier Thrane.

Men først og fremst må vi riste av oss datoskrekken. Selv om matvarene har nådd best før-datoen, kan de smake like godt etter. Se, lukt og smak før du avgjør om varen kan brukes. Det neste steget er å samarbeide med matbutikkene. Den største grunnen til at mat kastes i butikkene er kort holdbarhetsdato eller redusert kvalitet på ferske varer.

Matsvinnet i dagligvarebransjen er sterkt redusert etter tiltak som nedprising av mat med kort holdbarhet, men det ligger fortsatt på over 63 000 tonn i året. Ved å handle nedprisede varer kan du samarbeide med butikkene for å minske deres matsvinn, og samtidig spare penger på maten. Vinn-vinn!

Kurt Falch Stokke

– Derfor har vi laget Throw No More-appen, forteller gründer og daglig leder, Kurt Falch Stokke.

For å gi forbrukerne et verktøy slik at de enklere kan finne nedprisede varer i sine nærmeste dagligvarebutikker.

– Vi må samarbeide for å få ned matsvinnet, og dette er et godt eksempel på hvordan det kan gjøres, sier Stokke.

Bærekraftsansvarlig i Kjøpmannshuset, Frank Ellingjord-Dale er enig i at et samarbeid er nødvendig:

– I våre kjeder, Joker og SPAR, er målet å redusere matsvinnet med hele 70% innen 2025. For å få til dette trenger vi hjelp av forbrukerne, som ved at flere bruker Throw No More-appen og kjøper varer som står i fare for å bli kastet.

Dette er kanskje det enkleste klimatiltaket vi kan gjøre, hvor både kundene og butikkene sparer penger, samtidig som utslippene reduseres.

Powered by Labrador CMS