GRØNT BLEIEGREP. Thomas Weihe i NOK og Maria Iversen i Rema 1000 viser fram den nye bleiepakningen som i fjor høst ga 100 færre trailere på norske veier. Foto: Johnny Syversen

Grønt emballasjerush i næringslivet

Nesten 9 av 10 norske produsenter oppgir at de nå satser på å utvikle ressurs- og miljøbesparende emballasje. Da et nasjonalt barnebleiemerke fikk ny emballasje forsvant det plutselig 100 trailere fra trafikken.

Publisert


– Det grønne skiftet kommer stadig nærmere, og miljø blir et viktigere tema både for privatpersoner og bedrifter. Likevel er det en gledelig overraskelse at så mange som 9 av 10 produsenter jobber målrettet med å effektivisere emballasjebruken sin, sier Thomas Weihe. Han leder Næringslivets Emballasjeoptimeringskomité (NOK), som skal motivere til forbedringer og nyvinninger innen emballasje.

I en spørreundersøkelse gjennomført av Rock IT for Grønt Punkt Norge blant norske vareprodusenter oppgir 28 prosent at de er «svært» opptatt av å utvikle og ta i bruk nye emballasjeløsninger som sparer miljø og ressurser. Ytterligere 57 prosent svarer at de er «ganske» opptatt av dette, mens 10 prosent er ganske eller svært lite opptatt av å utvikle og bruke slike emballasjeløsninger.

Grønne valg sparer penger

Rema 1000 er blant selskapene som satser tungt på emballasjeoptimering. Etter å ha lagt om pakking og emballering av barnebleier i serien LevVel høsten 2015 har kjeden oppnådd store miljøbesparelser. I den gamle emballasjen var bleiene stablet i to rekker oppå hverandre. Med den nye løsninger blir de 50 bleiene i pakken komprimert og stablet ved siden av hverandre.

I de siste månedene av 2015 førte dette ene grepet til 100 færre trailere på norske veier.

– Miljø er en viktig faktor i hver eneste beslutning vi tar. Vi vet at emballasje har stor påvirkning på miljøet, og derfor er emballering en viktig vurdering når vi utvikler våre egne merker. I tillegg vil de beste emballasjeløsningene sørge for effektivitet og kostnadsbesparelser gjennom verdikjeden, helt fra fabrikk til butikk, sier Maria Iversen, kategorisjef i Rema 1000.

Bruker 41 prosent mindre emballasje

Ifølge beregninger gjort av Østfoldforskning har mengden emballasje som følger med dagligvarebransjens mest hurtigvoksende produkter minket kraftig de siste årene. I 2013 fulgte det 96 kilo emballasje med hvert tonn produkt i denne kategorien. To år senere, i 2015, lå emballasjebruken på bare 68 kilo per tonn produkt.

(Pressenytt)

Om optimering av emballasje:

Emballasjeoptimering er kontinuerlige forbedringer av emballasjen i hele verdikjeden som opprettholder tilstrekkelig beskyttelse av den emballerte varen med lavest mulig ressursbruk og miljøbelastning og høyest mulig grad av materialgjenvinning og energiutnyttelse.

Næringslivets Emballasjeoptimeringskomité har representanter fra: Dagligvareleverandørenes Forening, Dagligvarehandelens Miljøforum AS, Den Norske Emballasjeforening (DNE), Grønt Punkt Norge AS, Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO) og NHO mat og drikke, Norsk Drikkekartong informasjon og Norsk Industri.

Powered by Labrador CMS