KIWI selger kjøtt fra grasfôra kyr

Denne uka fylles ferskvarediskene i utvalgte KIWI-butikker med kjøtt fra grasfôra kyr. Fra høsten håper KIWI å kunne tilby den nye serien med kjøttprodukter over hele landet.

Publisert

Den nye serien fra Nortura består av Gilde entrecôte, mørbrad, indrefilet, ytrefilet og pepperbiff fra grasfôra kyr.

– Kjøttprodukter fra grasfôra kyr passer godt inn i KIWIs profil, sier Harald Bregner, fagsjef for ferskvare og kvalitet i KIWI.

Harald Bregner er fagsjef for ferskvare og kvalitet i KIWI

Dyrevelferd er viktig

Gjennom året har ku og kalv gått fritt sammen i fjøset og på beite i sommerhalvåret. Altså er både dyrevelferd, miljøhensyn og kvalitet ivaretatt i produksjonen av de nye produktene.

– Ved å la kua spise mest mulig gress, bidrar dette til økt selvforsyning av dyrefôr, noe som er vår klare målsetting i det grønne skiftet, sier konserndirektør Kjell S. Rakkenes i Nortura.

De har merket stor etterspørsel etter kjøtt fra grasfôra kyr.

– Dette er en internasjonal trend. Forbrukerne ønsker best mulig ressursutnyttelse og kjøtt fra kyr som får mest mulig naturlig fôr, sier Rakkenes.

Beite til fordel for alle

En annen viktig motivasjonsfaktor for å tilby kjøtt fra grasfôra kyr, er Norges økende andeler av gjengrodde arealer.

– At stadig flere kyr får beite, bidrar til at vi motvirker gjengroing og at vi bevarer kulturlandskapet. En annen positiv, lite kjent bi-effekt, er at beiting opprettholder mangfoldet av arter. Eksempelvis insekter og planter med naturlig habitat i det fri, avslutter Rakkenes i Nortura

I første omgang er det samlet om lag 4000 kyr, noe som bør holde ut året – avhengig av interessen i markedet. På sikt håper Nortura å utvide produktserien til flere storferaser, samt tilby produkter av både ku, kvige og okse.

Slik produseres kjøttet

Dette er kriteriene for Norturas kjøtt fra grasfôra kyr:

Gilde-kjøtt fra grasfôra kyr kan maksimalt ha fått 10 % kraftfôr gjennom livsløpet, som regel har kyrne kun fått mindre enn 5 %.

Kua beiter på innmark og utmark i sommerhalvåret og fôres av ensilert grovfôr (rundballer) i vinterhalvåret.

Det lille kraftfôret som eventuelt gis, er for at vomma skal utvikles optimalt hos kalv og i forbindelse med fødsel. Ellers kun som lokkemiddel ved forflytning av buskapen.

Ku og kalv har gått fritt sammen i fjøset og ute gjennom hele sommeren.

Kalven får all melka fra kua. Kua slaktes når den har fått én til to kalver.

KIWI minipris er en av landets mest ekspansive dagligvarekjeder, og i 2015 åpnet de 38 nye butikker.

KIWI er Norges største kjede i antall butikker, med 630 butikker over hele landet.

I 2015 hadde de en samlet omsetning på over 30 milliarder kroner.

KIWI minipris er med i NorgesGruppen, som er Norges største dagligvaregruppering.

Powered by Labrador CMS