Mulighet for betaling med Vipps rulles i disse dager ut til stadig flere betalingsterminaler.

Vipps på plass i Verifones terminaler

Nå åpnes det for Vipps i stadig flere betalingsterminaler. Med QR-kode og BankAxept holdes transaksjonskostnadene for norske retailere nede.

Publisert

Mobilbetaling er på vei inn også i fysiske butikker. Rett før 17. mai skrudde markedslederen Verifone opp for betaling med Vipps i majoriteten av sine terminaler.

Adm. dir. Pål André Fredriksen i Verifone er fornøyd med å være først ute med Vipps i norske betalingsterminaler.

– Med utgangspunkt i vår klare strategi at betalingsterminalen er det naturlige og sikre punkt for betaling og identifisering, er det nå en glede å kunne annonsere at vi er først ute med Vipps i terminalen. Lanseringen kommer i en svært spesiell og vanskelig tid for mange av våre kunder, derfor vil Vipps i terminalen være gratis ut juni, sier Pål André Fredriksen, administrerende direktør i Verifone.

Stillfaren lansering

Lanseringen har ikke skjedd med brask og bram, for Verifone velger å gå ut med nyheten i markedet gradvis. En årsak til den noe stillfarne lanseringen er at det foreløpig kun er DNB-kunder med iPhone som kan betale med Vipps i betalingsterminalene. Men Fredriksen forteller til Retailmagasinet at de fortløpende vil aktivere tjenesten også for andre banker og Android-baserte mobiltelefoner.

Ca 70% av Verifones 60.000 terminaler er så langt åpnet for Vipps.

Betalingen gjennomføres via BankAxept, og tjenesten er for butikkene underlagt den allerede eksisterende BankAxept-avtalen. Løsningen er også klar for å støtte kundeklubber og lojalitetsprogram.

Teknologivalg ga flere års forsinkelse

Verifone har jobbet sammen med Vipps i flere år med å finne en god løsning for mobilbetaling i butikker. Helt siden 2016 har det vært støtte for Vipps i terminalene, men uten at funksjonaliteten er tatt i bruk. For det har vært flere vanskelige teknologiske valg å gjøre. Blant annet fordi Apple har låst NFC i sin iPhone til sin egen betalingsløsning Apple Pay.

Opprinnelig var planen til Vipps og terminalleverandørene å benytte lav-energi bluetooth (BLE), samme teknologi som MobilePay bruker i Danmark.

– Men brukeropplevelsen ble ikke oppfattet å ligge nært nok den gode tæppe-opplevelsen man får ved bruk av bankkort, forklarer Fredriksen.

QR ble løsningen

Forskjellige mobiltelefoner har ulik signalstyrke, noe som gjorde det umulig med BLE å oppnå en like god betalingsopplevelse for alle brukere som man får med et betalingskort.

Etterhvert seilte derfor QR-kode opp som en mulighet. For terminalleverandørene innebar QR en enklere måte å oppgradere softwaren på, og de slapp å måtte installere en ekstra BLE-chip i alle sine terminaler.

– Totalt sett ville BLE ha gitt en dyrere og mer tidkrevende utrulling, sier Verifone-sjefen.

Fra partene bestemte seg for å basere seg på QR, tok det kun halvannet år til lanseringen i disse dager. Altså må QR-beslutningen betraktes som en teknologisk milepæl.

Dyre internasjonale betalingsgiganter

Det har vært et klart ønske fra Vipps og norsk retail å unngå at betalinger havner hos giganter som Google Pay eller Apple Pay. Betalinger som skjer gjennom Visa har en helt annen kostnad enn den effektive norske betalingsinfrastrukturen BankAxept. I Norge har vi vært bortskjemte med å ha verdens mest kostnadseffektive betalingsformidling. Og selvsagt ønsker vi å ha lave kostnader også i framtida. Løsningen som nå lanseres – basert på BankAxept – er både Vipps og norske butikkjeder fornøyd med.

Vipps i terminalen er også billigere enn andre Vipps-løsninger. Tjenesten Vipps i terminalen har en fast pris, mens andre Vipps-løsninger koster en prosentandel pr transaksjon.

Like raskt som kortbetaling

Hvordan fungerer så Vipps i terminalen i praksis?

– Når kunden har lagt varene på båndet for skanning, initierer han betaling med Vipps, forklarer Fredriksen.

På den ene terminaltypen Verifone har ute initieres prosessen så av kunden ved å trykke på 5-tasten, eller på Vipps-logoen i skjermen på nyere terminaler. Da "dør" alt annet i terminalen og viser QR-koden på betalingsterminalens display. Kunden åpner Vipps-appen på mobiltelefonen sin, trykker på skanne-ikonet, skanner QR-koden og godkjenner til slutt beløpet i appen.

– Når man har skannet QR-koden, kan man begynne å pakke varer. Totalt sett bruker kunden da ikke mer tid enn med å tæppe med betalingskort, sier Fredriksen.

For kunden kommer raskere vekk fra terminalområdet, som i dagligvarebutikker er en flaskehals.

En ytterligere gevinst i disse koronatider er at det blir færre fysiske trykk på selve terminalen.

Brukeren må altså selv trykke på scan ikonet inne i Vipps-appen. En QR-kode er statisk som venter på en aktiv handling fra brukeren. Med BLE – som er toveis – ville det ikke ha vært nødvendig å åpne kameraet, men BLE er altså valgt vekk.

70% av Verifones terminaler i Norge er nå klare for Vipps.

Enkelhet viktig

Pål André Fredriksen forteller at det i framtida vil kunne komme en motsatt løsning, nemlig at terminalene får kamera som leser QR-kode generert på brukernes mobiler, på samme måte som Coops løsning Coopay fungerer i dag.

Det vil være et ytterligere framskritt, for enkelhet for både butikk og kunde er essensielt.

Også i framtida vil en god del kunder fortsatt betale med kort, og det er ikke ønskelig for noen med mange integrasjoner i kasse og terminal, oppgjørsformer og rapporter.

Vipps-transaksjoner fungerer oppgjørsmessig som en vanlig BankAxept-transaksjon og kommer sammen med oppgjøret for BankAxept.

– I en terminal får man alt på ett sted. Oppgjør og rapporter blir som før, og de aller fleste er opptatt av å holde kostnadene nede, avslutter Pål André Fredriksen.

Powered by Labrador CMS