Nedgang i julehandelen

Nye tall viser nedgang i julehandelen for første gang på 25 år, og utviklingen i handelen året under ett ble dessuten svakere enn forventet.

Publisert
Nye tall fra SSB viser at nordmenn handlet for 3,3 prosent mer i landets butikker i 2012 sammenliknet med 2011. Dette var noe lavere enn forventet.

-God inntektsvekst, lavt rentenivå, høy sysselsetting og lav arbeidsledighet var gode grunner til å forvente en enda sterkere vekst på forhånd, sier sjeføkonom i Hovedorganisasjonen Virke, Lars Haartveit til virke.no.

Færre handledager

Det var særlig andre halvår som viste svakere utvikling enn forventet. Haartveit påpeker at det virker som om sparingen fortsatte å øke der man hadde forventet en utflating.

- Mange er kanskje litt skuffet, spesielt over julehandelen, som falt med 2,1 prosent fra 2011 til 2012. Nedgangen i desember må vurderes i lys av det var to handledager mindre enn i året før, i tillegg til at kalenderen trolig har bidratt til en ekstra økning i utenlandsreiser. Det var lett å få seg en hel uke fri i romjula, sier Haartveit.