Possementsbutikken i Trondheim er en av Norges eldste faghandelsbutikker i løpende drift.
Possementsbutikken i Trondheim er en av Norges eldste faghandelsbutikker i løpende drift.

En av landets eldste faghandelsbutikker -sytilbehør fortsatt populært

Publisert

Av Odd Henrik Vanebo

Hva er possement?

Ordet kommer via middelnedertysk ‘posement’ og fransk ‘passement’ (bord), omdannet av italiensk passamano. Opprinnelig latinsk grunnbetydning: 'passere gjennom hånden'. I dag brukes possement mest som et samlebegrep for dusker, bånd, snorer, og frynser til bruk på gardiner, møbler, uniformer og andre klær fra 1600-tallet og fremover, som den dag i dag beskriver M. Sommers sortiment.

Noe har selvfølgelig skjedd med en handelshistorisk sjeldenhet. Butikken er en av landets eldste i løpende drift. Etter starten i 1887 som en ren possementforretning, er sortimentet gradvis utvidet slik at M. Sommer nå eksponerer seg som ‘en spesialforretning som i dag har landets største utvalg innen sytilbehør’.

8.000 knapper

– Sortimentet er nå, vel å merke, supplert med tilbehør for håndarbeid i tekstil, som nål og tråd, knapper, strikkepinner, hekleutstyr, brodering, glidelåser og perler – bare for å nevne i fleng, sier butikksjef Trine Eriksson til Retailmagasinet.

Det betyr at possementforretningen i Trondheim i dag helst forbindes med sytilbehør. Sortimentet er fremdeles meget spesielt, noe en hel vegg med til sammen 8000 knapper illustrerer med all ønskelig tydelighet. Her er knappene lagt i rør, slik at kunden lett kan finne sin knapp, ta med det aktuelle røret til kassa og gjøre sin bestilling.

I turistsesongen er det plass til litt godteri og noen suvenirer i hyllene under garn og bånd.
I turistsesongen er det plass til litt godteri og noen suvenirer i hyllene under garn og bånd.

Kundegrunnlaget utvides

De typiske kundene?

– Hit kommer kunder i alle aldre. Det blir ofte spurt etter knapper av en hvis form eller farge, nåler til forskjellige typer tekstiler, utstyr til reparasjon og silkebånd til spesielle anledninger, som dåpskjoler. Har vi ikke en vare på lager, er vi selfølgelig behjelpelige med å se på andre løsninger, eventuelt bestille fra vår katalog, sier Trine Eriksson.

– Gjenbruk, reparasjon og redesign er nye klare trender som gjør at kundegrunnlaget utvides. Noe som er i vinden for tiden, er broderi av forskjellige typer, alt fra tradisjonelle Hardanger til moderne vittige ordslag i korssting, legger hun til.

Knapper bestselger

Trine Eriksson opplyser at knapper er bestselgeren:

– Vi har mange som kommer inn med spesifikke ønsker til knapper, ofte til kofter. I Trondheim er det mange garnbutikker, men ingen har det utvalget av knapper og tilbehør som vi har. Så man kan jo tenke seg at alle de som handler på de andre garnhusene kommer til oss for knapper og bånd til knappestolpe – vi har mange trofaste kunder dér. Vi er også de eneste i Trondheim med utstyr til å trekke knapper, da kommer folk inn med det tøyet de vil bruke, så ordner vi resten. Vi slår knapper til både brudekjoler og sengegavler, og alt imellom.

– Utstyr er det andre som vi selger masse av, det er den mest konstante varegruppen vår. Det er nok fordi vi har så allsidig utvalg, at alle finner det de skal ha hos oss.

Marcus Fagerheim bistår sommerkundene i butikken.
Marcus Fagerheim bistår sommerkundene i butikken.

Sy og strikk på moten

– Ute på gata er det tydelig at folk er blitt veldig opptatt av redesign og gjenbruk, det merkes mye på M. Sommer, da det er mange som kommer inn etter bla. stoppegarn og reparasjonslapper. Det har blitt populært å sy egne klær, og strikke egne plagg. Det kan i en viss grad knyttes til Symesterskapet på NRK TV, men også til at flere kjendiser har kommet ut med sybøker og strikkeoppskrifter.

– Man skal ikke se bort fra at sosiale medier spiller en stor rolle, både apper og nettsider som for eksempel Instagram og Pintrest, gjør det lettere enn noen gang å finne inspirasjon og oppskrifter.

– Det ble for øvrig gjort opptakt hos M. Sommer under den første sesongen av Symesterskapet.

Godt utvalg av trådsneller.
Godt utvalg av trådsneller.

Omsetningsøkning

Trine opplyser at verken trafikkendringer, butikknedleggelser i Midtbyen og Covid-19 har påvirket besøket og omsetningen hos M. Sommer:

– Derimot har omsetningen første halvår 2020 gått opp, da det er tydelig at folk har sett etter nye hobbyer i karantenetiden, M. Sommer stengte ikke dørene i karantenen, men hadde reduserte åpningstider, og strenge retningslinjer for hygiene og avstand blant kundene og ansatte.

Thomas Angells gate er en av Trondheims beste handlegater.
Thomas Angells gate er en av Trondheims beste handlegater.