Daglig leder Wenche Lian og kollega Runar Digernes Aarsnes foran Håkon Lian AS i Nordre gate i Trondheim.
Daglig leder Wenche Lian og kollega Runar Digernes Aarsnes foran Håkon Lian AS i Nordre gate i Trondheim.

Urmaker- og gullsmedbutikker ble Årets kremmer i Trøndelag

To urmaker- og gullsmedbutikker ble kåret til Årets kremmer henholdsvis i ‘Trøndelag sør unntatt Trondheim’ og Trondheim: Bårdshaug Ur & Gull i Orkanger og Håkon Lian AS i trønderhovedstaden.

Av Odd Henrik Vanebo

Det var i 2013 SpareBank 1 SMN innstiftet prisen for å stimulere handelsnæringen i Midt-Norge til lønnsom og vekstkraftig drift. Første vinner i ‘Trøndelag sør unntatt Trondheim’ var første gang Frøya Byggvare. Senere har prisen gått til Støren Elkjøp (2014), Gavehuset Bikuben på Ørlandet (2015), Knarrlagsund Byggvare på Hitra (2016), Ute Depot på Røros (både 2017 og 2019) og Z-Optikk Orkanger (2018).

Vinner 1: Bårdshaug Ur & Gull

Basert på lønnsomhet og vekst er Bårdshaug Ur & Gull på Orkanger kåret til Årets kremmer 2020 i sørdelen av Trøndelag utenom Trondheim, heter det i en pressemelding fra arrangøren.

Innehaver av vinnerbutikken, Jannike Mostad Antonsen, ble mildt sagt overrasket over utnevnelsen. Hun hadde nettopp overtatt butikken fra tidligere eier, John Niklas Handeber, men hadde forestått driften i fire år og har vært med helt siden åpningen for seks år siden, først i halv stilling.

– Det var en annen daglig leder, og da han skulle slutte, spurte John Niklas om jeg ville ta over, forteller den nyslåtte kjøpmannen i en samtale med Retailmagasinet.

– Jeg takket selvfølgelig gladelig ja til å overta butikken. Det hadde vært på tale med en overdragelse for noen år siden. Men den gangen var ikke resultattallene gode nok til at banken ville være med, men det har endret seg, sier Jannike:

Jannike Mostad Antonsen driver Bårdshaug Ur & Gull, som er tilsluttet Bjørklund-kjeden.
Jannike Mostad Antonsen driver Bårdshaug Ur & Gull, som er tilsluttet Bjørklund-kjeden.

– Ikke i min villeste fantasi hadde jeg trodd at jeg skulle komme til å stå der jeg står i dag. Men med hardt arbeid og mange dyktige folk som hjalp meg, klarte jeg også dette.

– Så denne prisen ble jeg veldig overrasket over; jeg visste ikke engang at den fantes. Det er en fire år gammel drøm som er oppfylt.

– De tidligere eierne, som holder til i Trondheim, har ikke vært aktive i selve driften; de har tatt seg av alt bak, forteller Jannike Mostad Antonsen til Retailmagasinet.

Bårdshaug Ur & Gull, som er tilsluttet Bjørklund-kjeden, holder til på kjøpesenteret Amfi Orkanger. Bedriften sysselsetter i dag sju ansatte.

– Jeg er imponert over det Bårdshaug Ur & Gull har fått til med høy og lønnsom vekst i flere år. Gjennom Årets kremmer ønsker SpareBank 1 SMN nettopp å gjøre stas på de som lykkes aller best, til inspirasjon for alle handelsdrivende, sier banksjef Thomas Solum Lystad i SpareBank 1 SMN.

2019-regnskapet viser en omsetning på 5,3 millioner kroner, som er en økning på vel en million fra året før. Resultat før skatt ble 400.000 kroner mot et nullresultat i 2018.

Prisen er basert på rent objektive kriterier med innleverte regnskap i Brønnøysundregistrene som eneste fasit. Utvelgelsen er gjort ut fra lønnsom vekst siste tre år (2017–19), og gjelder for detaljhandelbransjen inkludert engros og agentur, men med unntak av motorvogn. De som er blitt kvalifisert, blir så rangert etter omsetningsveksten i fjor.

Vinner 2: Håkon Lian AS

I Trondheim ble den tradisjonsrike urmakerforretningen Håkon Lian, etablert i 1866, kåret til ‘Årets kremmer 2020’. Bedriften sysselsetter i dag elleve ansatte.

– Jeg er imponert over det Håkon Lian AS har fått til med høy vekst og god lønnsomhet i flere år. Gjennom Årets kremmer ønsker SpareBank 1 SMN nettopp å gjøre stas på de som lykkes aller best, til inspirasjon for alle handelsdrivende, sier konserndirektør Vegard Helland som leder Næringsliv i SpareBank 1 SMN.

2019-regnskapet viser en omsetning på 24,5 millioner kroner, som er en økning på ni millioner fra året før. Håkon Lian AS vokste også godt i 2017 og 2018. Resultat før skatt ble 2,4 millioner kroner mot 0,3 millioner i 2018. Daglig leder er Wenche Lian, mens styret ledes av hennes far Hans Kristian Lian. Håkon Lian AS eies av Wenche Lian (40%), Kristin Høy Lian (40%) og Hans Kristian Lian (20%). Familien overtok bedriften i 1927 og drives i dag av fjerde generasjon.

Nåløyet i Årets kremmer er trangt. Det kreves en vekst i omsetning på minst 20 prosent siste tre år og med positivt resultat. I regnskapsåret 2019 innfridde 34 handelsbedrifter i Trondheim disse kravene. Det er en kraftig oppgang fra året før da kun 13 bedrifter nådde opp, fremgår det av en pressemelding.

I Trondheim ble prisen første gang vunnet av Brando Kids. Senere har prisen gått til:

Gerry Weber Norge (2013)

Synsam Brillesalongen i Melhus (2014)

Bogart (2015)

Carma (2016)

Livid Jeans (2017)

AutoHiFi (2018)

Brewhouse (2019)

Powered by Labrador CMS