Nei til utvidelse av Bygnes Storsenter

Fylkesutvalget sluttet seg til fylkesrådmannens anbefaling og sa nei til nybygg knyttet til Bygnes Storsenter på Bygnes i Karmøy.

Publisert


Bygnes Storsenter AS ønsker å oppføre et nybygg for firmaet Biltema på 3093 kvm og et tilbygg til eksisterende Europrisbutikk med 492 kvm. Selskapet er avhengig av en tillatelse til å fravike rikspolitiske bestemmelser om kjøpesentre. Karmøy kommune hadde sendt inn til fylkesmannen en administrativ vurdering, som fylkeskommunen skulle uttale seg om før fylkesmannen trekker sin konklusjon. Det ble altså nei fylkesutvalgets møte tirsdag.

Politisk avveining

Saken dreier seg prinsipielt om utvidelse og nybygg for detaljvarehandel på Bygnes, veid opp mot målsetting om reduksjon av bilbasert transport, økning av gange og sykkelbruk og styrking av Kopervik som kommunesenter.

Fylkesrådmannen pekte på at Europris gjennom de siste årene har endret sitt vareutvalg slik at denne forretningen i dag fremstår som detaljhandel. Biltema vil ha et bredt spekter av vareutvalg som er detaljhandel.

Byggeområdet ligger 1,5 km i luftlinje fra Kopervik sentrum, men vil i gang/sykkel- avstand ligge ca. 3 kilometer unna, het det saksutredningen. Karmøy kommune omtaler konseptet som bilbasert, men mener samtidig at en lokalisering av Biltema i Kopervik sentrum ikke er et alternativ. Fylkesrådmannens skepsis bunnet i at gjeldende arealpolitikk er å unngå en utvikling som fører til byspredning, bilavhengighet og dårligere tilgjengelighet for dem som ikke disponerer bil.

Kopervik sentrum sliter

Fylkesrådmannen mener at det ikke er dokumentert hvilke vurderinger som er gjort om en etablering nærmere Kopervik sentrum kan realiseres:

– Kopervik sentrum har de senere årene slitt med å få til en positiv utvikling og foreslått økt detaljhandel på Bygnes vil kunne undergrave mulighetene ytterligere. Tall fra 2010 viser at Kopervik har store utfordringer med å konkurrere med detaljvarehandelen på Bygnes. Allerede på den tiden hadde Bygnes en omsetning på over en tredel av Kopervik. Denne utviklingen har fortsatt, og med nye handelsetableringer, som blant annet omsøkt, kan Bygnes snart ha like mange kvadratmeter handelsareal som Kopervik, påpekte fylkesrådmannen - med et siste poeng:

– Den foreslåtte utbyggingen på Bygnes legger opp til en utforming tilpasset lokalisering på industriområdet. Planløsningen med store arealer avsatt til bilparkering er ikke arealeffektiv.

(Kilde: hnytt.no – Karmøynytt/TV Haugland)

Powered by Labrador CMS